Тържествено обръщение на ректора по случай 101 години от създаването на нашия университет

петък, 21 май 2021 10:00

Скъпи преподаватели, студенти - настоящи и бивши, служители,

Дами и господа,

Днес празнуваме 101-ия рожден ден на Нашия Университет. В новия век на УНСС ще влезем с дигитален багаж. Ние държим на традициите, държим на нашата история, държим на съграденото през годините, но в същото време се развиваме и уверено гледаме напред.

Пандемията даде мощен тласък на дигитализацията. Буквално за два дни минахме към онлайн обучение и успешно успяхме да се впишем в новия дигитален контекст. Смело мога да нарека това „дигитална трансформация“, защото в бъдеще ни очакват още по-сериозни промени. Спечелихме големия проект за модернизация на висшето образование с европейско финансиране - „Икономическо образование в България 2030“. Тук дигитализацията е приоритет. В проекта ни за европейски университет ENGAGE.EU също имаме дигитално съдържание - виртуален кампус, виртуални мобилности, дигитални съдържания на учебните програми. Това е неизбежната посока в новото столетие и в новото нормално. И знам, че ще се справим.

Информационните технологии трябва да бъдат развивани, защото ни дават много нови възможности. Усъвършенстваме начина на преподаване и съхранението на учебните ресурси. Комуникацията се подобри. Кризата ни позволи да оптимизираме процеси, които досега по една или друга причина бяха неглижирани.

Завършихме и най-новия корпус на УНСС, който ще подобри условията за работа и ще облекчи натовареността. Винаги съм вярвал, че правилният подход е да оценяваме по резултатите. А всичко това е резултат не само от усилията на ръководството на Университета, но и на всеки един от вас.

Нашият университет е създаден в смутни за страната ни времена. По ирония на съдбата, смутни са времената, в които преминаваме във второто си столетие. Искам да ви припомня един от заветите на нашия създател проф. Стефан Бобчев. „Днес всички, които имат грижа да помислят за съществуването и добрата бъднина на един народ, за първо и необходимо условие в постигането на целта си полагат науката. Силни са, могъщи са онези народи, които разполагат с повече знания. Светлина, това е наший задатък“.

За това нашата отговорност за икономическите знания в България е огромна. С мисъл за отечеството и за младите българи, с възрожденската вяра на нашите първостроители, че висшето образование и наука са върховно, непреходно и съдбовно дело, ние трябва да продължим да бъдем единни и да създаваме висококвалифицирани специалисти за страната ни.

Университетът за национално и световно стопанство непрекъснато доказва, че има потенциал да се справя с изпитанията. Този горд и борбен дух също трябва да пренесем в новото си столетие.

Академичното ни семейство е голямо. На всички свързали професионалната си и житейска съдба с нашия любим Университет – десетките хиляди наши възпитаници, поколенията преподаватели и изследователи, служители и дейци на българското образование и наука, искам да пожелая на първо място крепко здраве.

Скъпи колеги,

Желая ви да бъдете все така целенасочени и уверени в това, което правите. УНСС е мисия, наша отдаденост, институционална и човешка привързаност. Чест, Достойнство, Отговорност и Добросъвестност не са остарели думи. Да ги вземем с нас в новия век! Ще припомня още веднъж думите на проф. Стефан Бобчев: „Развитието на духа, придружено от възпитанието на волята, е за всички народи необходимо условие към нравствений и веществен напредък“.

За каузата УНСС трябва сърце!

Бъдете все така отдадени и винаги го носете в сърцата си Нашия Университет!

Да пребъдем!

Честит празник!

 

РЕКТОР

проф. д-р Димитър Димитров

Галерия снимки от Тържествено обръщение на ректора по случай 101 години от създаването на нашия ун ...