#СедмицаНаУНСС. Ден трети

сряда, 19 май 2021 21:18

Ден трети от #СедмицаНаУНСС започна с втората част на виртуалната разходка в университета, с гид ас. д-р Константин Бобчев, правнук на проф. Стефан Бобчев - създателят на Свободния университет за политически и стопански науки (СУПСН), днешен УНСС.

Ас. Бобчев разходи зрителите из музея на университета, като показа къта на своя бележит родственик и указа, с който е създаден Свободния университет за политически и стопански науки. Той представи Университетската библиотека и Златният фонд със 160 редки и ценни книги, сред които най-старата е от 1836 г., както и прахосмукачката за книги и мястото, където се дигитализира фонда. Ас. Бобчев се спря в Кариерния център на УНСС, после представи тренировъчната съдебна зала и телевизионното студио на университета, и приключи разходката пред паметника на Карл Маркс, патрон на УНСС от 1953 до 1990 г.

В ден трети от #СедмицаНаУНСС се проведе и първият онлайн международен турнир по шахмат на университетската мрежа ENGAGE.EU – европейски университет - ENGAGE.EU Cup`21 - 1st International Online Team Speed Chess Tournament. Ректорът на УНСС, проф. Димитър Димитров и доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество приветстваха участниците в турнира и им пожелаха успех.

Победител с резултат 9/9 стана международен майстор по шах Лев Янкелевич от WU Vienna University of Economics and Business. Състезателите на УНСС се класираха от второ до четвърто място, както следва: 2-ро място за Петър Тодоров с 8/9 точки; 3-то място за Велизар Софранов с 7/9 точки ; 4-то място за Николай Бошнаков с 6,5/9 точки.

Останалите представители на УНСС се класираха съответно на 6-то място - Антон Славейков; 8-мо място - Костадин Вачев; 32-ро място - Илина Тошева и на 37-мо място - Миряна Стефанова.

Ден трети от #СедмицаНаУНСС продължи с #ИзбирамФакултет - live stream представяне на факултетите от техните декани. Зрителите се запознаха с първите четири от осемте факултета на университета, техните катедри и специалностите, които предлагат.

Проф. д-р Маргарита Атанасова, декан на Общоикономическия факултет

„Учебните програми на Общоикономически факултет са насочени към развитие на търсените към момента и в следващото десетилетие умения, като аналитично мислене, решаване на проблеми, използване на технологии и дигитални умения, емоционална интелигентност и работа в екип.“

 

 

Проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет 

„Ние търсим мотивирани и амбициозни млади хора, които знаят какво искат и са готови да положат необходимите усилия за да го постигнат. Предлагаме продуктивна академична атмосфера, добре подготвен преподавателски състав, трайни знания и умения, които ще бъдат една добра основа за реализация. Финансово-счетоводният факултет е едно добро място за инвестиция във Вашето бъдеще, а изборът е Ваш, решавайте мъдро“.

 

Проф. д.н. Симеон Желев, декан на факултет „Управление и администрация“

Специфичното за факултет „Управление и администрация“ е, че в него има специалности от две професионални направление – от направление „Икономика“ и от направление „Управление и администрация“. Няма как да Ви препоръчам определена специалност, защото всички са много добри, не мога да Ви препоръчам и преподаватели от една или друга катедра, защото и те всички са много добри. Нашите преподавали са много тясно свързани с практиката, те работят като консултанти, като изследователи, преподават това, което изучават от практиката, не само от книгите“.

  

Доц. д-р Силвия Терезова, декан на факултет "Икономика на инфраструктурата"

„Обучението се осъществява от висококвалифицирани преподаватели, които освен че са преподаватели са изявени специалисти и експерти в практиката. Усилията ни са насочени към изследване на вашето мнение от гледна точна на дисциплините, които изучаваме, преподавателите и начина на преподаване, което е коректив за нас, с цел повишаване качеството на обучение. Ние искаме да ви обучаваме по такива въпроси и дисциплини, които ви вълнуват. Очакваме ви с отворени врати.“  

Галерия снимки от #СедмицаНаУНСС. Ден трети  ...