Споразумение за сътрудничество между УНСС и Университета „Фан С. Ноли“ - Албания

вторник, 18 май 2021 9:43

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Димитри Бело, ректор на Университета „Фан С. Ноли“ в Корча, Албания, се срещнаха за първи път на живо, след като в края на миналата година, в условията на пандемия, договорът за сътрудничество между двете институции бе подписан дистанционно. По случай 50-годишнината на албанския университет, проф. д-р Димитри Бело връчи плакет на ректора на УНСС (на снимката долу).

„Ние отделяме много внимание на споразуменията с университети и бизнес институции. Имаме вече активни партньорства с възможности за студентски стажове и работа. Договорите с чуждестранни университети винаги са били наш приоритет, защото големите проекти, като „Еразъм“, изискват такива партньорства. Нашият университет си партнира с шест големи западноевропейски висши училища в рамките на Европейския университет ENGAGE.EU. Има много възможности за сътрудничество, една от които е обменът на студенти и преподаватели”, коментира ректорът проф. Димитров.

„Това е първият международен договор, който подписвам като ректор на Университета „Фан С. Ноли в Корча. Ние сме доста по-малък университет от другите албански университети, имаме четири факултета и се надяваме с това споразумение да постигнем много общи цели и да отворим нови възможности“, каза проф. д-р Димитри Бело по време на срещата.

„Споразуменията за сътрудничество с други бизнес университети са нещо ново за нас. Смятаме, че вече е крайно време всички да разберат важността на международните партньорства. Обмяната на опит и знания ще бъдат много полезни за нашия университет, който макар да е малък, успява да утвърди името си в Албания“, сподели д-р Бенита Ставре, зам.-ректор по науката и проектите в Университета „Фан С. Ноли“.

Споразумението има за цел да се постигнат определени стъпки, чрез които двата университета да си партнират. Тези стъпки включват: подписване на двустранно споразумение по програма „Еразъм+“, участие в съвместен проект по програма „Хоризонт 2020“, както и съвместно обучение в докторски и магистърски програми в дългосрочен план, уточни доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество и координатор на споразумението от страна на УНСС заедно с доц. д-р Константин Пудин, директор на Центъра за изследване на институционалната промяна.

На срещата присъстваха още д-р Арто Адили, зам.-ректор по учебните програми и академичния мениджмънт, както и преподаватели по английски език в Университета „Фан С. Ноли“.

Университетът „Фан С. Ноли“ в Корча, Албания, е създаден през 1971 г. Той има около 4 000 студенти в два кампуса, базирани съответно в Корче и Подградец.

Галерия снимки от Споразумение за сътрудничество между УНСС и Университета „Фан С. Ноли“ - Албания ...