Юбилеен форум, посветен на 20-годишнината от създаването на „ВОН-КНСБ“ при УНСС

сряда, 12 май 2021 21:43

Дискусионен форум „Синдикатът - значим партньор и гарант за социална справедливост“ се проведе в УНСС. Организатор на събитието е синдикалната организация „ВОН-КНСБ“ при УНСС, която през 2021 г. чества 20 години от създаването си.

Доц. д-р Бойка Чернева, председател на ВОН-КНСБ при УНСС и ректорът  проф. д-р Димитър Димитров при откриването на форума

„Синдикалната организация ВОН-КНСБ при УНСС е сред учредителите на НБС „Висше образование и наука“ - КНСБ и вече 20 години е посветена на защитата и представителството на правата на синдикалните членове. Ролята на синдиката е да гарантира социалната справедливост чрез активно социално партньорство. Вярваме, че синдикалната организация ВОН-КНСБ при УНСС има своето значимо място и роля в този процес“. С тези думи доц. д-р Бойка Чернева приветства участниците и гостите и предостави думата на ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров, за да открие форума.

Доц. д-р Бойка Чернева, ректорът и доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на НБС „Висше образование и наука“- КНСБ (отляво надясно)

„През годините ВОН-КНСБ се утвърди като авторитетна организация, достоен и мъдър партньор в отстояването на полезните идеи и националните политики в областта на образованието и науката. Синдикатът винаги се е стремял да създава и поддържа конструктивен диалог и равнопоставеност на всички нива, да отстоява правата на работещите и упорито да вярва в тяхната решаваща човешка и професионална роля за развитието на УНСС и на българското висше образование и наука като цяло“, каза проф. Димитров в приветственото си слово.

Ректорът изрази своята благодарност към ВОН-КНСБ при УНСС за професионализма, всеотдайната работа и усилията за развитие на експертния социален диалог и постигнатите конкретни споразумения.

„Уверен съм, че ползотворното ни сътрудничество ще доведе до още  по-добри резултати в постигане на общата ни цел – по-добри условия и висок стандарт за нашите преподаватели и служители и просперитет на българското висше образование и наука“, заяви проф. Димитров.

В знак на признателност за дългогодишното съвместно сътрудничество доц. д-р Бойка Чернева връчи на ректора на УНСС почетна грамота и плакет.
От своя страна, проф. д-р Димитър Димитров поднесе на доц. Чернева плакет "100 години УНСС" и статуетка на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС.
В знак на уважение проф. Димитров поднесе букет на председателя на НБС „Висше образование и наука“- КНСБ доц. д-р Лиляна Вълчева.

Доц. д-р Лиляна Вълчева поздрави участниците и гостите на форума и подчерта, „че още от самото начало на учредяването на НБС ВОН-КНСБ“ през 2001 г. първата стъпка в работата на синдиката е била доходите на работещите в сферата на науката и образованието. Успяхме да заложим заплатите в КТД и така първи да поставим началото на автономията във висшето училище - то само да си определя преподавателите, администрацията и само да определя заплатите, съобразно нуждите и показателите, които има всяко направление и научна област.“

„За мен е удоволствие от името на омбудсмана на Република България - доц. д-р Диана Ковачева и от мое име да Ви поздравя за дейността, която развивате и усилията, които полагате за модернизиране на висшето образование и науката в страната и за утвърждаване на авторитета на академичната общност, поздрави участниците заместник-омбудсманът г-жа Елена Чернева – Маркова.
Г-жа Мария Минчева, зам.-председател на Българската стопанска камара, благодари за поканата и се обърна към участниците с думите: „Навършвате Вашия юбилей в трудни времена, но независимо от това, социалните партньори доказаха, че са готови да предлагат конструктивни решения, както във полза на членовете си, така и за обществото като цяло“.

Първият председател на ВОН-КНСБ при УНСС доц. д-р Янко Коралиев, поздрави участниците с думите: „Гордея се, че през тези години нашата организация  ВОН-КНСБ при УНСС се утвърди като една съвременна и модерна синдикална организация. Пожелавам здраве на всички членове и успех в отстояване на политиките на синдикализма“.

Доц. д-р Янко Коралиев

Поздрав към участниците във форума отправи и ас. д-р Константин Бобчев, пряк наследник на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС. Той подчерта, че преди да стане част от академичното общество, в което е отскоро, винаги е бил от страната на работодателите, но ставайки част от УНСС и член на КНСБ е приятно изненадан от огромната енергия, която има синдиката и колко много работа е свършена в полза на работещите - преподаватели и служители.

Ас. д-р Константин Бобчев

Председателят на Студентския съвет Ангел Стойков приветства участниците във форума и каза, че намира изключително много допирни точки между студентското самоуправление и това какво са синдикатите за работещите в сферата на образованието. Смятам, че заедно работим за едно - за развитието и просперитета на висшето образование в България, допълни той.

Доц. д-р Бойка Чернева връчи почета грамота на председателя на Студентския съвет.

След официалната част форумът продължи с дискусии по актуални теми, свързани с възможностите за подобряване на здравния статус в системата на висшето образование и науката, академичният дух по време на пандемия, проблемите и добрите практики при защитата на трудовите права на работещите във висшите училища и научните организации, актуалните проблеми и въпроси при колективното трудово договаряне.

Доц. д-р Бойка Чернева връчи почетна грамота и плакет на доц. д-р Лиляна Вълчева.
Доц. д-р Бойка Чернева връчи почетна грамота и плакет на първия председател на ВОН-КНСБ при УНСС доц. д-р Янко Коралиев
Събитието се проведе хибридно - присъствено и дистанционно

Галерия снимки от Юбилеен форум, посветен на 20-годишнината от създаването на „ВОН-КНСБ“ при УНСС ...