Национална научна конференция „Иновативно развитие на аграрния бизнес и селските райони“

четвъртък, 22 април 2021 17:10

Национална научна конференция с международно участие „Иновативно развитие на аграрния бизнес и селските райони“ се проведе в УНСС. Организатор на събитието е катедра "Икономика на природните ресурси". Форумът е част от събитията, посветени на 100-годишнината на УНСС и се организира по повод Международния ден на Земята. През 2021 г. се навършват и 45 години от включването на катедра "Икономика на природните ресурси" в структурата на УНСС.

Проф.д.ик.н. Юлия Дойчинова, ръководител на катедра "Икономика на природните ресурси"

Проф. д.ик.н. Юлия Дойчинова приветства участниците в конференцията с думите: “Позволете ми в този слънчев ден да Ви поздравя по случай Международния ден на Земята, обявен за такъв от Общото събрание на ООН с основна цел да подтикне човечеството да е по-внимателно към крехката и уязвима околна среда на планетата Земя. Когато определяхме датата на конференцията от катедра "Икономика на природните ресурси" решихме, че именно символиката на деня ще даде допълнителен обединяващ заряд на нашите дискусии“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров (на снимката влявооткри конференцията и подчерта, че форумът е част от поредицата събития, които се провеждат в университета и показват пълния спектър на сферите, с които УНСС се занимава като бизнес университет вече 101 години.

„Нашият университет показва устойчиво присъствие във всички важни сфери, затова сме горди с това, което правим и с нашите студенти, и с нашите преподаватели и изследователи. Ние насочваме общественото внимание към толкова важни теми, които са основен фактор за изследвания, свързани с климатичните промени, политиката на Европейския съюз за зелена, кръгова икономика и екология“, отбеляза проф. Димитров.

С приветствие към участниците в конференцията се обърна и министърът на земеделието г-жа Десислава Танева (на снимката вдясно). Тя поздрави делегатите на форума и благодари на ръководството на УНСС за поканата да приветства участниците в конференцията.

„Аз съм горда, че съм възпитаник на УНСС, който ми е дал основите на познанията и житейската философия, която изповядвам и до ден днешен. Пожелавам на университета да изгради още много кадри, които да управляват собствен бизнес, мултинационален такъв и които в крайна сметка да управляват държавата“, заяви г-жа Танева.

Министър Танева благодари на университетите в България за партньорската подкрепа и специално на УНСС за изготвянето на единия от SWOT-анализите, върху които е съставен Националният стратегически план.

Доц. д-р Димитър Благоев, декан на Бизнес факултета, доц.  д-р Стилиян Стефанов, преподавател в катедра „Икономика на природните ресурси“, проф. д-р Николай Щерев, ръководител на катедра „Индустриален бизнес“ (отляво надясно)

Поздравителни адреси участниците в конференцията получиха и от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ - Свищов, секция „Регионална и секторна икономика“ към Института за икономически изследвания на БАН и от катедра „Регионално развитие“ на УНСС.

Работата на конференцията беше организирана в четири панела с доклади в следните тематични направления: иновативни бизнес модели за развитие на аграрния бизнес и селските райони; европейски и национални политики за иновативно развитие на земеделието и селските райони; дигитализация, диверсификация и устойчив растеж в селските райони; биоикономика, зелена архитектура и бизнес; иновативни подходи за управление на земеделието и селските райони.

Във форума участваха представители на Стопанската академия „Д. А. Ценов“ - Свищов, Икономическия университет - Варна, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Тракийския университет, Института по лозарство и винарство – Селскостопанска академия, гр. Плевен, Института за икономически изследвания към БАН. Международното участие беше от страна на Университета на Пелопонес - Гърция, Института по аграрна и хранителна икономика – гр. Варшава, Полша и Университета на Тирана – Албания.

Събитието се проведе хибридно - присъствено и дистанционно.

Галерия снимки от Национална научна конференция „Иновативно развитие на аграрния бизнес и селските ...