УНСС и УниКредит Булбанк сключват рамково споразумение за създаването на нова магистърска програма по „Количествени финанси“

понеделник, 01 март 2021 12:37

УНСС и УниКредит Булбанк си сътрудничат за създаването на съвместна магистърска програма в едно от най-желаните и търсени направления във финансовата сфера – количествените финанси. Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и г-жа Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, подписаха рамковото споразумение за сътрудничество днес в зала „Тържествена“ на УНСС. (на снимката долу)

В споразумението е записано, че с оглед осигуряване на по-тясна връзка между наука, образование и бизнес, двете страни ще си сътрудничат при уточняване на учебното съдържание и учебния план по програмата „Количествени финанси“.

Разработената магистърска програма от катедра „Финанси“ и катедра "Статистика и иконометрия" отговаря на най-новите тенденции в търсенето на добре подготвени финансови специалисти от работодателите и е в съответствие с водещите световни стандарти. Тя ще предложи практически ориентирано мултидисциплинарно обучение и изграждане на умения, знания и компетентности за извършване на количествен финансов анализ, съответстващ на променящата се и динамична финансова среда.

Специалността „Количествени финанси“ се предлага в редица водещи университети в света като Baruch College, City University of New York, Princeton University, Columbia University, University of Washington, University of Strathclyde, UK, Glasgow.

УНСС ще е първият университет в България, който съвместно с УниКредит Булбанк ще реализира и предложи на студентите възможност да изучават тази магистърска програма.

За по-добрата практическа подготовка на студентите, експерти от УниКредит Булбанк ще се включат в обучението и ще предадат своя ценен опит.

„С подписване на това споразумение с УниКредит Булбанк си подаваме ръка и правим поредна стъпка към реализирането на един от най-важните за нашия университет приоритети, да отговорим на очакванията на бизнеса, с разкриване на съвременни, иновативни и търсени от работодателите специалности, които да изграждат подготвени и конкурентоспособни млади хора, бъдещите експерти във финансите и икономиката“, коментира проф. Димитров.

„Анализът на данни е едно от уменията на бъдещето. Новата магистърска програма по „Количествени финанси“ ще създава лидери в област, от която бизнесът има осъзната потребност, за да успява в дългосрочен план. Специалистите по управление на данни подобряват способността на компаниите да вземат адекватни решения в ситуации на безпрецедентни промени и чрез моделите от данни да предсказват бъдещи тенденции. Радвам се да се завърна в УНСС, този път като представител на най-голямата банка у нас УниКредит Булбанк и да обединим усилия в подготовката на най-добрите експерти по количествени финанси на пазара“, коментира Теодора Петкова.

Проф. д-р Димитър Димитров и г-жа Теодора Петкова си размениха мартенички с пожелание за здраве и ползотворно съвместно сътрудничество

Рамковото споразумение има за цел да осигури и по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студенти от УНСС чрез посещения на място в офисите на УниКредит Булбанк, срещи с експерти, организиране на учебни и преддипломни стажове и практики. Предвижда се, студентите, които са се представили отлично по време на стажа, след одобрение от страна на банката и съгласно процедурата за подбор на персонал, да имат възможност за започване на работа.

Обучението по новата магистърска специалност „Количествени финанси“ ще стартира от учебната 2021/2022 година.

Други заложени в рамковото споразумение дейности включват провеждане на публични лекции, научни форуми, мастър класове и други инициативи от взаимен интерес.

Координатор по споразумението от страна на УНСС е доц. д-р Гергана Михайлова-Борисова, заместник-ръководител на катедра „Финанси“, а от страна на УниКредит Булбанк е Борислав Бангеев, главен риск директор и член на Управителния съвет на банката.

На подписването от страна на УНСС присъстваха зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Цветана Стоянова и помощник-ректорът проф. д.ик.н. Кирил Стойчев.

Началото е поставено: проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет, доц. д-р Пресияна Ненкова, ръководител на катедра „Финанси“, проф. д-р Димитър Димитров, г-жа Теодора Петкова, Борислав Бангеев, доц. д-р Гергана Михайлова-Борисова, проф. д-р Цветана Стоянова и доц. д-р Михаил Мусов (от ляво надясно)

Галерия снимки от УНСС и УниКредит Булбанк сключват рамково споразумение за създаването на нова ма ...