В УНСС се проведе Националното състезание по приложна информатика и статистика на Асоциацията на икономическите училища в България

събота, 20 февруари 2021 14:04

С „Добре дошли в университета, който създава лидери в образователното пространство на България“ проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), посрещна участниците в Националното състезание по приложна информатика и статистика. Тя поздрави присъстващите средношколци за куража и жаждата за знания в борбата за достойно място в Университета за национално и световно стопанство.

Да уважат труда и желанието за изява на националните състезатели по информатика и статистика на откриването заедно с проф. д-р Даниела Фесчиян присъстваха проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и патрон на състезанията, организирани от АИУБ, проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност и доц. д-р Венелин Бошнаков, декан на факултет „Приложна информатика и статистика“

„Не е вярно, че противоположностите се привличат, привличат се еднаквостите – хората, които искат да постигнат нещо и добрите университети. Някакво невидимо привличане се е случило, за да дойдете тук в събота и да участвате в това състезание“, каза проф. Димитров (на снимката  долу).

С „Бъдещи млади колеги“, се обърна проф. д-р Мирослава Раковска към състезателите и разясни алтернативните възможности за кандидатстване, прием и обучение в УНСС.

Деканът на факултета по приложна информатика и статистика доц. д-р Венелин Бошнаков подчерта, че те се явяват на строго профилирано състезание, на което малко хора биха посмели да се явят. Той пожела на състезателите да продължат в УНСС, където ще имат възможност да станат експерти в една световно разпознаваема и конвертируема област на знанието и практическите приложения.

Средношколците споделиха своите впечатления и бъдещи планове. Надежда Богданова от Националната финансово-стопанска гимназия - София (НФСГ), вече е лауреат от Националното състезание по икономикс, но е решила да тества силите си и на състезанието по приложна информатика и статистика.

Никола Тодоров, също от НФСГ смята, че  УНСС ще е най-добър избор и вече си е харесал доста специалности. Той е стигнал до идеята за УНСС, тъй като повечето му съученици искат да кандидатстват там.

Подготовката за това състезание е още една крачка към пълноценното усвояване на учебния материал и разбиране на големия свят на приложната информатика и статистика. 

Спазени бяха всички противоепидемични мерки – измерване на температурата на всяко дете на входа и строг контрол за поставени маски. По време на изпита учениците бяха изолирани едно от друго с разделителна преграда.

 

Можете да проверите своите резултати ТУК.

Галерия снимки от В УНСС се проведе Националното състезание по приложна информатика и статистика н ...