УНСС подписа договор за сътрудничество с БТА

вторник, 16 февруари 2021 16:17

В деня на своята 123-та годишнина Българската телеграфна агенция (БТА) подписа договор с УНСС и още два водещи университета.

Кирил Вълчев и проф. д-р Димитър Димитров

„Решихме да отбележим празника работно и изключително благодарим на три големи български университета – СУ „Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство и Университета по библиотекознание (УниБИТ) за това, че толкова бързо приеха да подпишем много ясни и практични договори“, откри срещата генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Кирил Вълчев, проф. д-р Димитър Димитров и проф. д.н. Ирена Петева подписват договорите за сътрудничество в Пресклуба на БТА

Кирил Вълчев изясни, че договорите ще съдържат 2 основни компонента. Първото са студентски стажове  в БТА, които ще стартират от новата академична година. Второто - учени от тези университети да станат автори в БТА. Договорена е конкретна периодичност за разпространяването на научни материали и анализи, съпътствана от засилено отразяване на научната дейност на тези университети.

„В БТА обсъждаме реформа, при която знанието поне да бъде равнопоставено на спорта. Както знаете, ние имаме отделна редакция „Спорт“, докато „Забава и знание“ е част от по-голямата редакция „Международна информация “. Обсъждаме двете направления – „Знание“ и „Икономика“ да бъдат издигнати като статут в агенцията“, подчерта Кирил Вълчев.

Подписите си под споразуменията сложиха  Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, проф. дфн Атанас Герджиков – ректор на СУ „Св. Климент Охридски” /дистанционно/, проф. д-р Димитър Димитров – ректор на УНСС, и проф. д.н. Ирена Петева – ректор на УниБИТ

Генералният директор на БТА подчерта, че инициатор на споразумението е ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.  На свой ред проф. Димитров отбеляза, че е бил впечатлен от бързината, деловитостта и бизнес ориентацията на г-н Вълчев. „Буквално за една седмица направихме този договор, който надхвърля традиционните рамки на меморандумите за сътрудничество, каквито имаме с близо 200 други организации. Тук параметрите са много по-конкретни. Това ще бъде полезно за цялото общество. Благодаря за подкрепата и инициативността.“

Г-н Вълчев  разказа, че ще се търсят програми за финансиране на стажовете, но ако се появят някакви практически затруднения, е договорено двете страни да осигурят финансиране за 4-часова заетост. Студентите ще получават 400 лева, поделени между университетите и БТА. Ще бъдат разработени и конкретни програми за 6-месечен стаж от октомври до май, без януари.

По повод празника на БТА ректорът на УНСС връчи юбилейна монета за 100-годишнината на УНСС и енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт, преподаватели и випускници на УНСС“.
На подписването присъстваха и координаторите по договора от страна на УНСС  - доц. д-р Петър Чобанов, директор на Института по икономика и политики и доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“.

Цялото събитие можете да проследите във видеото.


Галерия снимки от УНСС подписа договор за сътрудничество с БТА ...