Патентното ведомство с приз за 100-годишнината на УНСС

сряда, 03 февруари 2021 16:15

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров награди ас. д-р Петко Николов, председател на Патентното ведомство на Република България за цялостен принос към дейността на  Университета за национално и световно стопанство.

Проф. Димитров и д-р Николов

Отличието се дава по повод 100-годишния юбилей на най-старото и авторитетно висше учебно заведение в страната и Югоизточна Европа в областта на икономическите науки.

Във връзка с връчения почетен плакет и грамота проф. Димитров сподели, че това е един начин да се изкаже благодарност за професионализма на тези, които с цялостната си дейност допълнително са допринесли за утвърждаване на облика на УНСС в международен план и за засилване на връзката между академичните среди и бизнеса.

На събитието присъства и проф. д-р Владя Борисова, директор на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС.

Проф. Димитров, д-р Николов и проф. Борисова

Сътрудничеството между Патентното ведомство и УНСС, и преди всичко съвместната работа с Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер, допринесоха в последните години за още по-голямо сближаване на практиките в областта на индустриалната собственост, чрез сътрудничеството с международни организации като Световната организация за интелектуална собственост /СОИС/, Службата на ЕС за интелектуална собственост /СЕСИС/ и Европейското патентно ведомство /ЕПВ/ и съвместната работа по проекти.

От своя страна д-р Николов връчи поздравителен адрес на ректора проф. Димитров, в който се отбелязва, че 100-годишнината на УНСС е повод, който ни кара да се замислим за стойността на знанието и ни провокира да осъзнаем този празник като тържество на високия професионализъм и творческата мисъл.

На срещата бе изтъкнато, че създаването на мост между академичните среди и бизнеса е необходимо средство за така важното материализиране на науката и превръщането й в практика, което в нашата технологична реалност е една истинска необходимост с оглед развитието на бизнеса и растежа на икономиката ни.

Ас. д-р Петко Николов е възпитаник на УНСС и преподавател в Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер, секция „Индустриална собственост и бизнес“. Той е специализирал валутен, митнически и данъчен контрол, както и наказателноправни науки.

Галерия снимки от Патентното ведомство с приз за 100-годишнината на УНСС ...