Доц. д-р Спас Ставрев: Студентите на УНСС могат да практикуват 12 вида спорт в най-модерния университетски спортен център в България - „Бонсист“

понеделник, 01 февруари 2021 14:36

За възможностите за спорт и предизвикателствата по време на пандемия разговаряме с доц. д-р Спас Ставрев, ръководител на катедра "Физическо възпитание и спорт" в УНСС.

Какви възможности за спорт предлага УНСС на своите студенти?

Студентите на УНСС имат възможност да спортуват в един от най-големите и модерни студентски спортни комплекси в страната - „Бонсист“. Той разполага с открити и закрити спортни съоръжения и се намира в непосредствена близост до университета. Комплексът е построен през 1977 г. за провеждането на лятната универсиада в София. През 2009 г. „Бонсист“ беше напълно обновен и модернизиран. За нашите възпитаници университетът предлага 12 вида спорт, включително лечебна физкултура за тези, които имат временни или постоянни отклонения от здравословното състояние. Студентите в УНСС могат да практикуват спортните дисциплини баскетбол, волейбол, футбол и футзал, също така аеробика, каланетика, шах, тенис, тенис на маса, пешеходен туризъм, фитнес, плуване и спортно катерене. В комплекса има много добре оборудвана зала за спорно катерене, тя е една от най-големите като мащаб и маршрути. Почти във всички спортни дисциплини, които развиваме, поддържаме и представителни отбори на УНСС, които участват в държавни студентки първенства, републикански първенства и представят университета в европейски турнири. През годините до момента, от 52-та университета в България, с които се състезаваме в различни спортове, винаги сме заемали място в челната тройка.

В кои дисциплини УНСС традиционно завоюва спортни успехи?

Представителните отбори на УНСС традиционно се представят силно и завоюват успехи в дисциплините плуване, волейбол, баскетбол и тенис на маса. В турнирите по футзал сме първите университетски шампиони в страната, в състезанията по шах пет поредни години сме абсолютни шампиони сред университетите в България. В зависимост от приема в Университета през годините поддържаме много високо ниво на спортни постижения.

Предвид пандемичната обстановка, в която се намираме, как се организират спортните занимания на студентите?

Ние имахме шанса до края на октомври миналата година да провеждаме занимания. Тогава според обстановката и препоръчаните противоепидемични мерки изнесохме извън залите на комплекса спортовете, които могат да се провеждат навън. На открито се провеждаха заниманията по баскетбол, футбол, футзал, тенис на корт, волейбол и пешеходен туризъм. За другите спортове, които останаха в залите, броят на студентите беше редуциран поради това, че в Университета се учеше хибридно с по-малки присъствени групи.

Кои са състезанията, които катедра „Физическо възпитание и спорт“ на УНСС инициира и организира?

Представяме всички наши дисциплини на спортния празник, който се провежда в началото на месец декември, но миналата година заради пандемичната обстановка не беше препоръчително да се събират много хора в залата и затова решихме да го отложим. Предварително се изиграват определени кръгове и в деня на празника се провеждат финалните срещи по отделните спортове. Катедра „Физическо възпитание и спорт“ дава и приз за най-добър треньор, за най-добър състезател и най-добър отбор на УНСС. Миналата година по време националната кръгла маса, която организирахме на 21 ноември, лично ректорът на УНСС връчи плакетите на победителите за 2020 г. На празника на УНСС, 21 май, традиционно е финалът на турнира по тенис за „Купата на ректора на УНСС“. Той вече има 24 издания. През 2020 година турнирът не се състоя, но се надявам тази година да успеем да го приключим и да стартираме 25-ото издание. Преди дни, на 25 януари, се проведе турнирът за преподаватели и служители по тенис на маса за „Купата на УНСС“, който организираме от 2010 година в периода на зимната изпитна сесия.

Тазгодишните победители в XII турнир по тенис на маса за „Купата на УНСС“ Филип Дандолов и Людмила Иванова позират с ректора проф. д-р Димитър Димитров

Галерия снимки от Доц. д-р Спас Ставрев: Студентите на УНСС могат да практикуват 12 вида спорт в н ...