Доц. Росен Кирилов: УНСС реализира над 1000 платени стажа по програмата за студентски практики през 2020 г.

петък, 15 януари 2021 16:45

Днес разговаряме с доц. д-р Росен Кирилов, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК) в УНСС. Кариерният център е създаден през 2002 година и среща всекидневно студентите с бизнеса, като осигурява стотици стипендии и платени стажове.

 

Какво според вас е нужно да знаем за развитието си в университета и как можем да сме сигурни, че ще изградим кариера?

– Важно е да се знае, че това е най-старият кариерен център във всички висши  училища и е единственият по рода си междууниверситетски. Смело мога да кажа, че е и най-развитият център, което го твърдят и много наши партньори. Консултантът ни е сертифициран, за да знаят студентите, че услугите, които им се предлагат са най-добрите – те са безплатни, както за тях, така и за работодателите, но предлагат платени стажове и стипендии.  

–  Какви цели си поставя МЦРК?

– Ние се стремим към три основни неща. Първото е самото обучение на студентите във връзка с последните тенденции, свързани с пазара на труда, изискванията на работодателите, различи онлайн консултации и обучения. Това е с цел нашите студенти да са подготвени за старта на кариерата си и да са запознати със стандартите на работа. Второто е успешната реализация, която настъпва. Студентите могат да преминат през два, три или повече стажа по време на обучението си. Практическото обучение трябва да върви съвместно с университетското, за да могат бакалаври и магистри да намират работа веднага след завършването. Това може да се случи по много начини, един от които е точно това, което ние правим – представители на компании да дойдат в университета и направят обучение. Студентите знаят колко е важно това и участват активно, така те получават представа за задачите в работата и изграждат трудова дисциплина. Какво трябва да направиш, когато отидеш в една компания – какво се очаква от теб, как да работиш в екип, как да отговаряш на изискванията и да се справяш с дадените задачи. Всичко това се научава в този процес. И третото е самото намиране на работа. Нашият университет традиционно поддържа контакти с топ работодатели във всички сфери. Ние публикуваме всички техни обяви ежедневно, организираме съвместни инициативи и така компаниите знаят, че те са добре дошли в нашия университет.

– Каква е целта на срещите между студенти и работодатели? Как печелят и двете страни?

– Целта на тази среща е работодателите да намерят най-добрите студенти, тези които най-много им трябват. По този начин студентите могат да имат най-важното – пряк контакт с компаниите. Те знаят, че го има, и го очакват. По тази причина университетът прави два големи кариерни форума – пролетен и есенен, организирани съвместно със Студентски съвет. Те целят компаниите директно да дойдат в УНСС и да се представят на студентите. Малко висши училища организират подобни форуми, особено с подобни мащаби. Дори можем да се похвалим, че предвид здравната обстановка последният форум се проведе изцяло онлайн и резултатите от него бяха повече от добри.

– Какви са резултатите? Колко от студентите намират стаж и колко от тях намират и работа?

–  От последния онлайн форум резултатът беше над 1000 интервюта, които бяха направени директно между работодатели и наши студенти в деня на събитието. Традиционно даваме шанс за среща с над 80 компании, от които студентите могат да избират. През изминалата 2020 г. УНСС е направил над 1000 платени стажа по програмата за студентски практики. За всеки от тях студентите получават еднократна стипендия от 600 лв. Този проект продължава и ние сме подготвени за още няколко хиляди студенти, които, освен платен стаж, получават и директна възможност да си намерят работа. Рано е за статистики, но от предходната програма около 15-20% от студентите получиха и покана за работа след стажа. Във Фаза 1 на студентските практики реализираме капацитет от 4000 студенти, от които около 800 получиха покана за работа благодарение на стажа си. Дали ще я приемат и дали ще им хареса, разбира се, зависи от тях. Ние се стремим към това стажът да е стъпало към бъдещата работа.

– Значи студентите могат да се чувстват спокойни, че ще намерят бърза реализация?

– Напълно. Целият този процес, който се случва постоянно при нас, дава спокойствие и увереност на студентите. Освен че те учат в университет с изключително добър имидж и много високо квалифицирани преподаватели, те се срещат и директно с пазара на труда. Тази среща е ежедневна, ежечасна дори.

– Има ли други инициативи, за които трябва да знаят студентите?

– Кариерният център има и други направления, които си заслужават да се споменат, тъй като са много важни. Ние участваме в най-различни доброволчески инициативи. Също така сме единствените, които имат информационен портал за студенти в неравностойно положение. Студентите със зрителни проблеми могат да се чувстват сигурни и спокойни, че всичко се издава на Брайлова азбука, както и в електронен формат за слушане.

– Каква е оценката на Министерството на образованието и науката относно Междууниверситетския център за развитие на кариерата?

– Министерството на образованието и науката периодично поддържа информация за случващото се в кариерните центрове и ние се справяме много добре по всички съществуващи показатели и индикатори. В случая имаме много висока оценка, тъй като центърът изпълнява и студентски практики. За нас обаче са най-важни оценките на студентите. Ако ние сме постигнали мисията да помогнем за успешната реализация на студентите, значи сме постигнали най-важното нещо. Отговаряме на всяко запитване, за да помогнем. Ние, разбира се, държим връзка с нашите студените и как са се реализирали, но голяма част от тях са в топ компании. Много е приятна изненадата, когато правим събитие с компания и се окаже, че презентиращият е наш студент. По това можем да съдим, че всички, с които сме се срещали, са успели да извлекат най-доброто. Миналата година даже направихме олимпиада по маркетинг заедно с катедра „Маркетинг“ и спонсорът даде директно над 20 покани за стаж, а няколко студенти започнаха работа във фирмата-спонсор.

– Как студентите могат да научат повече за вас?

– Нашият кариерен център от много години развива своите дигитални канали и разчита именно на тях за разпространение на информация. Ние имаме изключително добра Facebook страница, в която всеки ден се публикуват обяви и информация - ICCD.UNWE. Имаме и сайт – цялостна система, в която всички работодатели собственоръчно публикуват своите обяви за стаж, работа и стипендии, а студентите с един клик кандидатстват по тези обяви - http://iccd.unwe.bg/. Използваме активно социалните мрежи и сме убедени, че това ще продължава и занапред. Ние сме там и студентите могат лесно да ни намерят. Всичко се прави в интерес на студента и сме сигурни, че всички могат да открият кариерен приятел в лицето на университета. Ставайки студенти в УНСС, те веднага получават контакти до топ работодателите в среда, която е много успешна за изграждане на кариера. Ролята на МЦРК е да гарантира, че срещата между работодател и студент ще се реализира по най-добрия начин. Старанията ни са насочени именно в тази посока.

Кариера УНСС 2020

Галерия снимки от Доц. Росен Кирилов: УНСС реализира над 1000 платени стажа по програмата за студе ...