Лекция на г-н Стефан Йонков, консул по икономическите въпроси на България в Германия

вторник, 01 декември 2020 9:54

Консулът по икономическите въпроси на България в Германия и ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси в Мюнхен г-н Стефан Йонков гостува онлайн на третокурсниците от специалност „Международни икономически отношения“, като част от обучението им по дисциплината „Европейска икономика“.

В лекцията си г-н Йонков, който е възпитаник на катедра „МИО и бизнес“, представи предизвикателствата на професията на външнотърговския представител, неговите функции, задачи и необходими качества, както и подходите за изграждане на позитивен имидж на България в бизнес средите зад граница.

Гост-лекторът даде примери за успешно привлечени немски и индийски инвестиции у нас по време на неговата работа в СТИВ - Индия и настоящата му работа: стъпването на индийската Боливуд индустрия в България, както и на немската фирма „Оттобок“, която произвежда медицински изделия в нашата страна. Той се спря и на културните различия в деловата комуникация и бизнес отношения с двете страни.

Г-н Йонков гостува за втори път на студентите в специалност „МИО“. Преди месец той беше ментор в решаването на практически казус, по който студентите работиха през семестъра, свързан с представянето на България като атрактивна локация за чуждестранни инвестиции.

Целта на практическата задача беше да задълбочи знанията на студентите за начина, по който се осъществява свободно движение на стоки и капитали в ЕС, за подхода и критериите при избор на местоположение за преки инвестиции в друга държава от ЕС. Студентите бяха разделени на групи, представящи Българската агенция за инвестиции, Службата по търговски и икономически въпроси и избрани и проучени от студентите български общини, като аргументираха възможностите за установяване на производство във всяка една от тях в различни сектори – автомобилна индустрия, медицински изделия и др. За тази цел студентите бяха изготвили анализи на предимствата, недостатъците, възможностите и рисковете в българската икономическа среда (правна рамка, данъчни и други стимули, количество и качество на работната сила, транспортна инфраструктура, логистика и т.н.), които представляват стимули и пречки пред инвестициите у нас.

Галерия снимки от Лекция на г-н Стефан Йонков, консул  по икономическите въпроси на България в Гер ...