Научна конференция „100 години УНСС – 100 години право в УНСС“

петък, 13 ноември 2020 14:14

Научна конференция „100 години УНСС – 100 години право в УНСС“, организирана от Юридическия факултет и Алумни клуб на завършилите ЮФ при УНСС и посветена на юбилея на нашия университет, се проведе под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров на 12 ноември т.г.

Доц. д-р Захари Торманов, декан на ЮФ, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Иван Цветанов,  проф. д-р Златка Сукарева, заслужил професор на УНСС

Конференцията е пример за отдаденост на УНСС, за постигането на високи резултати, въпреки извънредната обстановка, а аргумент за това е високият интерес - близо 90 участници, посочи ректорът проф. Димитров.

„Първият ректор на университета проф. Стефан Бобчев е юрист, което показва дълбоките корени на правото в УНСС, заяви проф. Димитров. - Високият интерес на кандидат-студентите към специалността „Право“ наложи през тази учебна година да бъде формиран втори поток, платена форма на обучение. Този интерес е резултат от добрата работа на преподавателите в Юридическия факултет. Пожелавам успех и ползотворна работа на научната конференция“.

Деканът на ЮФ доц. д-р Захари Торманов поздрави участниците във форума и заяви, че традицията на ЮФ ежегодно да провежда голяма научна конференция продължава и в тези трудни времена, когато светът преосмисля ценностите си, провокиран и поставен на изпитание от епидемията. „Мотото „100 години УНСС – 100 години право в УНСС“ е изпълнено със съдържание, тъй като значителна част от учредителите на Свободния университет са юристи, а първият учебен план е включвал 30 дисциплини, от който 1/3 са били юридически. Редица видни български учени-юристи като проф. Стефан Бобчев, Петко Стоянов, Венелин Ганев, Любен Диков, Петко Стайнов, д-р Стоян Данев и др. са оставили следа по пътя ни до днес“, изтъкна деканът.

Проф. д-р Златка Сукарева и доц. д-р Иван Цветанов

Проф. Сукарева, един от учредителите на ЮФ на УНСС, изнесе пленарен доклад за развитието на правото в нашия университет и подчерта усилията и труда на редица имените юристи през десетилетията.

Проф. д-р Христина Балабанова, бивш декан на ЮФ

Научната конференция се проведе хибридно – в Голямата конферентна зала, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, и онлайн в платформата MS Teams (на снимките долу).

Галерия снимки от Научна конференция „100 години УНСС – 100 години право в УНСС“ ...