Започна Седмицата на юриста

вторник, 20 октомври 2020 12:05

Седмицата на юриста, която се провежда под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, беше открита на 19 октомври т.г. в Малката конферентна зала. Събитието се организира за трета поредна година от Юридическия факултет и Алумни клуба на завършилите ЮФ. През следващите три дни студентите по право ще имат възможност да се срещнат с техни колеги, възпитаници на университета и компании, техни бъдещи работодатели.

Ивайло Енчев, проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Захари Торманов  дават начало на събитието (от ляво надясно)

Убеден съм, че събитието ще бъде полезно за всички участници и това, което ще научат, ще им бъде от голяма практическа полза, заяви при откриването г-н Ивайло Енчев, председател на Алумни клуба.

Г-н Ивайло Енчев

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров посочи, че събитието е интересно и с много голям заряд. Седмицата на юриста е връзката между студентите, които учат в УНСС, и тези, които вече са завършили университета. Алумни клубът на ЮФ е един от най-успешните в университета и това е един от приоритетите, които ректорското ръководство си поставя – развитие на алумни, на връзката със завършилите университета. Има специално отношение към студентите от ЮФ, защото по време на обучението си те вече тренират как да бъдат бъдещи юристи и специалисти в практиката, каза той. Проф. Димитров увери студентите, че това, което ще чуят, ще бъде полезно за бъдещото им развитие, пожела успех на събитието и отправи послание всички да се възползват от него - и завършилите, и завършващите студенти.

Проф. д-р Димитър Димитров

Деканът на ЮФ доц. д-р Захари Торманов също отправи поздравителни слова за Седмицата на юриста и сподели, че този форум е на път да се превърне в традиционен, което води до създаването на една общност на преподаватели, студенти и завършили факултета. Това събитие е част и от програмата за честването на 100-годишнината на университета и на 100-годишнита от преподаването на юридически дисциплини.

Доц. Торманов посочи, че юридическата професия е сложна и тежка, тъй като един юрист се гради продължително във времето. „Сградата“ на юридическата реализация постоянно се строи, усъвършенства и модернизира. Няма област - обществена или икономическа, която в една или друга степен да не е юридически регламентирана, тоест да няма нужда от юристи, каза доц. Торманов.

Доц. д-р Захари Торманов

Идеята на този форум е студентите да се ориентират какво ги очаква, да намерят най-правилната част от професията на юриста и да се реализират максимално добре, каза доц. д-р Росен Кирилов, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата. Той пожела Седмицата на юриста да стане още по-впечатляващо събитие.

Доц. д-р Росен Кирилов

В събитието ще вземат участие 8 лектори, които са бивши възпитаници на ЮФ, сред които:

- адв. Галин Попов, съдружник в „Попов, арнаудов и партньори“’;

- Мария Иванова-Георгиева, съдия в РС – Хасково;

- Стоян Арабаджиев, юрисконсулт в БНБ;

- Радостина Младенова, специалист Compliance в „Карготек България“ ЕООД;

- Кирил Петков, младши следовател,

- адв. Илия Тодоров, САК;

- Пламен Кучев, юрисконсулт в „Райфайзенбанк България АД;

- Тюркер Моллахасан, адвокат към PwC България, и др.

Третият ден на „Седмицата на юриста“ ще бъде посветен изцяло на представяне на компании, които предоставят юридически услуги и развиват успешни юридически отдели, като:

- „Прайсуотърхаус Купърс България“ ЕООД (PwC);

- „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД;

- „Байер България“ ЕООД;

- „Макроадванс“ АД;

- „Карготек България“ ЕООД;

- „ЛТА Консултинг“ ООД;

- Адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори“;

- ЗАД „Алианц България“ АД;

- „Обединена българска банка“ АД;

- Сдружение „Професионална асоциация на медиаторите в България“;

- „Делойт България“ ЕООД.

В рамките на формата ще бъдат представени национални и международни състезания по право от Сдружението за международни състезания по право и обучение на тема ,,Как да подготвим автобиография и мотивационно писмо“, подготвено от  Атанас Димитров, кариерен консултант в Междууниверситетския център за развитие на кариерата.

Студентите могат да проследят събитието онлайн в платформата MS Teams.

Галерия снимки от Започна Седмицата на юриста ...