Премиера на енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт - преподаватели и випускници на УНСС“

четвъртък, 15 октомври 2020 17:55

В Голямата конферентна зала днес беше представена енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт - преподаватели и випускници на УНСС“. Изданието е дело на авторски колектив от Научноизследователския център за политологични изследвания с директор проф. Георги Янков, заслужил професор на УНСС.

Тази енциклопедия е уникално издание, посветено на 100-годишнината на нашия университет. Много хора се изненадват, когато погледнат имената на личностите, свързали съдбата си, живота си, труда си и резултатите от своята работа с нашия университет. Мисля, че това е едно достойно признание за тях, каза ректорът проф. Димитър Димитров и приветства присъстващите в залата висши настоящи и бивши представители на изпълнителната власт, представени в енциклопедията.

Проф. Георги Янков разказа, че в енциклопедията са включени биографични очерци за основателите на УНСС, които са били български министри и строители на България: проф. Стефан Бобчев, проф. Стоян Данев, проф. Владимир Моллов, проф. Абрашев, проф. Тодор Кулев, проф. Петко Стоянов и акад. Димитър Мишайков. Преподаватели са министър-председатели и министри като Андрей Ляпчев, Добри Божилов, Атанас Буров, акад. Петко Стайнов, проф. Венелин Ганев и др.

В изданието са представени също девет министър-председатели: проф. Стоян Данев, Андрей Ляпчев, Добри Божилов, проф. Любен Беров,  д-р Ренета Инджова, Стефан Софиянски, доц. Иван Костов, Марин Райков и доц. Пламен Орешарски. 92 са висшите членове на изпълнителната власт: от проф. Стефан Бобчев до министрите от настоящото правителство, сред които 7 академици, 20 професори, 14 доценти и старши научни сътрудници. Само в периода след 1989 г. 15 министри на финансите са преподаватели или випускници на УНСС.

Публикувани са очерци и за председатели на Народното събрание (Стоян Данев, проф. Тодор Кулев, Георги Пирински и Димитър Главчев), за заместник-председатели на Народното събрание (Атанас Буров, проф. Нора Ананиева, проф. Любен Корнезов, Асен Агов, Менда Стоянова, Мая Манолова, доц. Алиосман Имамов и Кристиан Вигенин), както и за председатели на парламентарни комисии, за 9 управители на БНБ, 8 председатели на НСИ, 3 председатели на Сметната палата, 4 управители на НОИ и др.

Преподаватели и випускници на УНСС заемат висши ръководни постове и в международни организации: доц. Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, доц. Мариана Коцева, генерален директор на Евростат и др., както и ръководни позиции в съдебната система, дипломацията, местната власт, бизнеса и икономически структури в България и в чужбина. (Повече виж тук)

Академичната общност знае, че представянето на научен труд винаги е празник, така че днешният ден може да се определи като празник, който съвпада със 100-годишнината на нашия университет. Идеята за енциклопедията, която е първото издание на Центъра за политологични изследвания, е на проф. Георги Янков. Тя беше издадена със съдействието на ректорското ръководство и на почетния ректор проф. д-р Борислав Борисов, на които благодаря за подкрепата, посочи доц. д-р Блага Благоева, ръководител на катедра „Политология“.

Изключително съм респектирана от факта, че съм една от личноститe, представени в енциклопедията. Преподавателите винаги са духът на един университет, а духът на УНСС е много силен, съдейки по хората, които са посочени в това издание, хора, които са успели да предадат духа си на своите студенти, заяви доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на Република България.

Доц. д-р Бисер Петков, бивш социален министър, подчерта: В УНСС винаги съм намирал вдъхновение от общуването си със студентите. През годините много от тях се връщат като преподаватели в университета и продължават да изпълняват неговата мисия.

Благодаря на УНСС, че ми е дал и ми дава необходимите знания, каза проф. Даниела Бобева, бивш министър и вицепремиер.

Всичките умения, които съм придобил в УНСС, са ми помогнали в живота и работата ми. Нямам нито един миг, в който да съм съжалил, че съм завършил този университет, подчерта министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Почетният ректор на УНСС проф. Борислав Борисов посочи: Добре е първокурсниците да знаят, че техни бивши колеги са в държавното управление. Така те ще усетят каква е нагласата за бъдещите постижения в обществото щом си завършил УНСС. После ще се убедят, че старта, който те получават в УНСС, стига добре да са се учили, е много силен.

Ректорът връчи юбилейни плакети „100 години УНСС“ на авторите на енциклопедията: проф. д-р Георги Янков, доц. д-р Блага Благоева, проф. д.ист.н. Трендафил Митев, гл. ас. д-р Иван Винаров и д-р Галя Манчева (на снимките долу).

Гостите получиха по един екземпляр от енциклопедията.

В Голямата конферентна зала
Пред „Стената на славата“

Галерия снимки от Премиера на енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представител ...