Международна научно-практическа конференция „Съвременни тенденции в изучаването на руския език, култура и история“

понеделник, 12 октомври 2020 15:17

На 2 и 3 октомври т.г. в УНСС се проведе международна научно-практическа конференция „Съвременни тенденции в изучаването на руския език, култура и история“, организирана съвместно с Дружеството на русистите в България. В нея участваха специалисти по руски език, литература, превод, междукултурна комуникация, методика на обучението и история от България, Русия, Сърбия, Полша, Норвегия, Франция, Испания, Казахстан, Турция, Грузия и Австрия. Форумът се проведе в хибриден формат – присъствено за участниците от България и онлайн – за чуждестранните участници (на снимките долу).

Участниците бяха приветствани от Наталия Брунова, генерален секретар на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература, доц. д-р Михаил Мусов, главен секретар по международното сътрудничество на УНСС, Олга Широкова, директор на Руския културно-информационен център, и д-р Стоянка Почеканска, държавен експерт в МОН.

По време на конференцията бяха обсъдени актуални въпроси на функционирането на съвременния руски език, рецепцията на руската литература, преводът в контекста на междукултурното общуване, съвременните аспекти на преподаването на руския език като роден и чужд, учебната литература по руски език, история и цивилизация за висшите училища, формите на обучение в онлайн среда.

Активно участие в подготовката и провеждането на форума взеха доц. д-р Антония Пенчева и ст. пр. Светослав Арсениев от катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“.

Галерия снимки от Международна научно-практическа конференция „Съвременни тенденции в изучаването  ...