Продължава успешното сътрудничество между УНСС и КИЦ - Цариброд

понеделник, 24 февруари 2020 15:55

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Мария Стоянова, оперативен координатор на УНСС по рамковия договор с Културно-информационния център (КИЦ) в Цариброд, и гл.ас. д-р Тодорка Кинева, научен секретар на катедра „Икономическа социология”, бяха на посещение в КИЦ, където се проведе втората работна среща след подписването на договора на 29 ноември 2019 г.

В срещата участваха г-н Небойша Иванов, председател на  КИЦ, г-н Далибор Миланов, секретар на Центъра и оперативен координатор по договора, и генералният консул на България в Ниш г-н Едвин Сугарев. На срещата присъстваха заместник-председателят на Народното събрание г-н Валери Симеонов и други депутати, които бяха в Цариброд за отбелязването на 147-ата годишнината от гибелта на Васил Левски.

Г-н Небойша Иванов заяви: „Българите в Цариброд, Ниш, Пирот, Босилеград и други места се нуждаят от подкрепата на българската държава. „Налице е бедност, безработица, ограничени възможности за развитие на бизнеса, демографската криза е трудно преодолима. Голяма част от дипломираните ученици заминават да се обучават в България в различни университети, малко остават в Ниш, което е хубаво. Лошото е, че не се връщат, защото няма къде да работят. Населените места се обезлюдяват. Радостни сме, че УНСС ни протегна ръка за сътрудничество. Да си пожелаем успешна работа!“

Генералният консул г-н Едвин Сугарев каза, че партньорските отношения на КИЦ с УНСС – най-големият университет в България - е успех за Цариброд, тъй като университетът с интелектуалната си мощ поема отговорности спрямо сънародниците ни в Западните покрайнини. Целта на съвместната  дейност е поддържане на българското самосъзнание, повишаване на образователното и културното равнище, усъвършенстване на езиковата култура, заяви той.

Секретарят на КИЦ г-н Далибор Миланов отправи специални благодарности на ректора проф. Димитър Димитров, че продължава започнатото от неговия предшественик проф. д.ик.н. Стати  Статев, който подписа рамковия договор, и подчерта, че сътрудничеството с нашия университет е от изключително значение за КИЦ - Цариброд. Той благодари и на проф. Стоянова, която е „инициатор и двигател на съвместните дейности“.

Г-н Миланов посочи, че с проф. Димитров подписват план-графика за съвместните дейности през 2020 г. в паметния ден – 19 февруари. „Очаквам, че ще продължим успешно напред, следвайки посланието на Апостола  „не думи, а дела трябват”, каза той.

Ректорът поздрави домакините, благодари им за доброто партньорство между УНСС и КИЦ – Цариброд, за предоставената  възможност за участие в инициативите по отбелязване 147-годишнината от гибелта на Левски и заяви: „Искам със задоволство да подчертая, че този договор и планираните инициативи в план-графика са резултат от активността на нашия оперативен координатор проф. Мария Стоянова. С подписаните документи УНСС публично заявява подкрепата си на нашите сънародници зад граница в образователната, културната и научната сфера чрез участие в проекти, културни прояви, публикационна дейност, обучение по български език и др. Да си пожелаем успешна реализация на всичко, което е планирано в план-графика.“

Подписването на план-графика за 2020 г.

Проф. Стоянова посочи: „Наличието на обща кауза – грижата за запазване духовността на българите в западните покрайнини и запазването на българската идентичност - е обединителната ос, която свързва УНСС и КИЦ. Стартът е добър, тепърва предстои много работа. Тя очерта четири основни насоки на сътрудничество – наука, образование, култура и български език и конкретизира инициативите (34 на брой), които следва да бъдат реализирани в рамките на календарната година. „Инициативите са посветени на 100-годишния юбилей на УНСС и на 20-годишнината на КИЦ – Цариброд“, каза проф. Стоянова и пожела успешна съвместна работа и споделени отговорности за тяхното осъществяване.

Проф. Димитров подари на домакините икона (на снимката долу).

Представителите на нашия университет се срещнаха с кмета на Цариброд и поднесоха венец на паметника Васил Левски.

Слово на проф. Димитров пред паметника на Левски

Галерия снимки от Продължава успешното сътрудничество между УНСС и КИЦ - Цариброд ...