Юбилейна международна научна конференция, посветена на 100-годишнината на катедра „Счетоводство и анализ"

четвъртък, 20 февруари 2020 17:08

С юбилейна международна научна конференция на тема „Приносите на счетоводството в икономическата наука” катедра „Счетоводство и анализ" отбеляза своя 100-годишен юбилей. Форумът се проведе под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и е част от събитията, посветени на 100-годишнината на университета.

Катедра „Счетоводство и анализ"

„Честването на годишнината ни съвпада с юбилея на УНСС и с честването на рождението на проф. Тотю Тотев - един от най-значимите учени в областта на счетоводството. В рамките на развитието на Вселената 100 години е един незначителен период, но в рамките на един човешки живот е съществен и значим.“ С тези думи проф. д-р Снежана Башева, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“, се обърна към участниците и гостите на конференцията. „Избрахме днешната дата, защото общият сбор от цифрите е осем, което символизира безкрайност, а счетоводството е една от малкото професии, които се развиват и променят, но никога няма да изчезнат. За нас, преподавателите от катедрата, изминалият период е времето, през което мнозина учени са работили за изграждането и развитието на катедрата - такава каквато е днес, и ние имаме с какво да се гордеем“, подчерта проф. Башева.

Проф. д-р Снежана Башева

В приветствието си ректорът проф. д-р Димитър Димитров изтъкна, че присъствието на толкова много хора на честването говори за огромното уважение и респект, с които се ползва катедрата в университета и извън него. Много са хората, които безспорно са дали своя принос за развитието на счетоводната наука и неслучайно специалностите на катедрата са едни от най-желаните в нашия университет, подчерта ректорът и изрази увереност в по-нататъшното успешно развитие на катедрата. Сто години са един значителен период, след който освен да се направи равносметка, трябва да се помисли и за бъдещето. Затова съм радостен, че виждам и много млади лица в залата, пред които стои задачата да продължат делото на преподавателите си, каза проф. Димитров.

Ректорът проф. Димитър Димитров

Ректорът връчи на ръководителя на катедрата-юбиляр проф. Башева почетна грамота „за изключително високи постижения в учебната и научноизследователската работа, в подготовката на високообразовани специалисти по счетоводство и одит, в създаването на ново финансово-счетоводно знание, за всеотдайна работа за доброто име на УНСС и по случай 100-годишнината от нейното създаване“ и статуетка на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС (на снимката долу).

„Днешният ден е специален за мен. От 100-те години, които честваме, аз присъствам в цели 52, от които 20 години бях ръководител на тази катедра“, посочи проф. д-р Стоян Стоянов, заслужил професор на УНСС и почетен ръководител на катедра „Счетоводство и анализ”. „Ако съм си създал разпознаваемо име и съм постигнал успехи, го дължа изцяло на университета и на катедрата, защото имах късмета да уча при най-авторитетните преподаватели“, подчерта проф. Стоянов. Той прочете имената на всички професори, допринесли за развитието на счетоводната наука в университета, и изрази своята почит и признание към всички тях и към колегите си,  които продължават делото им.

Проф. Стоян Стоянов

„Зад успешната реализация на вашите възпитаници стоят преподавателски жар и ярък професионализъм. Вашите успехи са се изградили с толкова много съдби, усилия, мечти, емоции, с високия професионализъм на десетки поколения преподаватели, учени и студенти. Пожелавам здраве, много нови творчески успехи и ползотворна работа на участниците в конференцията. На многая лета!“, отправи поздравления към катедрата-юбиляр проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет.

Проф. Румен Брусарски

Поздравителен адрес от името на Сметната палата прочете нейният председател г-н Цветан Цветков: „За мен е изключителна чест от името на Сметната палата и от мое лично име да поздравя всички вас учените, преподавателите, студентите от катедра „Счетоводство и анализ“ за забележителния 100-годишен юбилей. Вашите възпитаници са сред многобройната гилдия на счетоводители и специалисти в областта на финансовия контрол, а така също и успешни мениджъри и ръководители в индустрията, банките, застраховането и в публичния сектор. Много от тези висококвалифицирани кадри са работили в Сметната палата и в момента 46 от тях продължават да бъдат одитори в Сметната палата, а сме горди, че и двама от ръководството на Сметната палата са възпитаници на катедра „Счетоводство и анализ“ и на УНСС. Това сме аз и моят колега г-н Емил Евлогиев. Честит юбилей!"

Г-н Цветан Цветков

От името на Студентския съвет неговият председател Ангел Стойков поздрави катедрата-юбиляр за постигнатите успехи и за запазването на връзката с бизнеса. Той пожела на преподавателите да продължават да бъдат вдъхновяващ пример за своите студенти.

Ангел Стойков

С поздравителни адреси към катедрата-юбиляр се обърнаха деканите на Общоикономическия факултет, факултет „Приложна информатика и статистика" и факултет „Международна икономика и политика“. Катедрата беше поздравена и от Висшето училище по застраховане и финанси, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, Института на професионалните счетоводители в България, Националната търговско-банкова гимназия, Националната финансово-стопанска гимназия, от институции и бизнес организации.

В Голямата конферентна зала

Работата на юбилейния форум беше организирана в четири тематични секции: Възникване и развитие на счетоводната наука и образованието по счетоводство; Концептуална рамка и стандартизация в счетоводството и одита; Финансова отчетност и финансово-счетоводен мениджмънт; Регламенти и стандартизация на счетоводството в публичния сектор. Доклади по темите изнесоха представители на счетоводната наука от УНСС и от университети в страната и чужбина.

По време на форума

Събитието в медиите:

https://www.24chasa.bg/novini/article/8212094

http://news.bnt.bg/bg/a/unss-chestva-100-godini-katedra-schetovodstvo

Галерия снимки от Юбилейна международна научна конференция,  посветена на 100-годишнината на катед ...