Нови форми на партньорство между УНСС и Банка ДСК

четвъртък, 30 януари 2020 16:09

Банка ДСК и Университетът за национално и световно стопанство имат дългогодишно успешно сътрудничество както по отношение на академичната дейност, така и впоследствие при бъдещата реализация на младите хора, които завършват университета. При нас са намерили своя професионален път много студенти от УНСС, които искат да се развиват в банковия сектор, и по-важното, имат необходимата мотивация и добра подготовка, придобита по време на техните бакалавърски и магистърски програми. В допълнение, нашата финансова институция има активно участие в развитието на проекта „Електронна студентска книжка“ в УНСС. Паралелно със съществуващия филиал на Банка ДСК в университета, за удобство на студентите и академичния състав, открихме и модерна интерактивна зона за самообслужване, която предлага бърз и удобен достъп до банкови услуги. Съвсем наскоро успяхме да реализираме и дарение на пет интерактивни дъски със съответното оборудване за нуждите на учебната дейност.“ Това заяви г-жа Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, член на Съвета на настоятелите на УНСС, по време на срещата си с ректора проф. д-р Димитър Димитров. В нея участваха и г-жа Диана Митева, член на УС и изпълнителен директор на Банка ДСК, възпитаничка на УНСС, и гл. ас. д-р Петкан Илиев от катедра „Икономикс“ (на снимката долу). 

Г-жа Маринова и г-жа Митева поздравиха проф. Димитров за избирането му за ректор на УНСС, пожелаха му успех и изразиха убеждението си, че партньорството между нашия университет и Банка ДСК ще продължи да се разширява и обогатява. 

Г-жа Виолина Маринова
Г-жа Диана Митева

По време на разговора бяха обсъдени нови форми на партньорство. Ректорът проф. Димитров представи идеята си част от обучението на нашите студенти да бъде в реална среда и това да бъде задължителна част от учебния процес.

Ректорът проф. Димитър Димитров

„Отворени сме за нови идеи и следваме ангажимента си да даваме път за развитие на младите специалисти от университета. С дигитализацията на нашите продукти и услуги вярваме, че нашата банка ще става все по-търсено и атрактивно място за професионална реализация на младите хора. Банка ДСК е най-големият работодател в банковата индустрия в страната и по-важното - най-желаният от българските студенти работодател, според данните от националното представително проучване „Топ 50 най-предпочитани компании от студентите в България, 2019”.  Нещо повече, имаме желание да предоставим на студентите практическо обучение в офисите ни, където се работи в реална среда. Често те продължават своето професионално развитие и след приключването на стажантските програми и обучението им в университета. Над 80% от работещите в Банка ДСК са възпитаници на УНСС“, посочи г-жа Маринова.

Констатирано беше, че доброто сътрудничество между УНСС и Банка ДСК ще открие много нови възможности за професионално ориентиране и бъдеща професионална реализация на нашите студенти.

Ректорът подчерта, че УНСС има готовност, когато е налице устойчив интерес към конкретни области на знанието, те да станат част от учебните програми чрез тяхното адаптиране към изискванията на пазара на труда. Нашият университет има богат опит в това отношение и е доказал, че може да провежда гъвкава политика, съобразена с потребностите на пазара на труда, включително чрез откриването на нови специалности. Като пример проф. Димитров посочи магистърската програма „Управление на киберсигурността“, към която има подчертан интерес.

Двете страни обсъдиха и други нови форми на сътрудничество от взаимен интерес.

Галерия снимки от Нови форми на партньорство между УНСС и Банка ДСК ...