Публична лекция на проф. Масаюки Сусаи от Университета в Нагасаки

вторник, 10 декември 2019 23:06

„Финансовият пазар и монетарната политика на Япония“ беше темата на публичната лекция, която проф. Масаюки Сусаи от Университета в Нагасаки, изнесе пред студенти и преподаватели в зала „Тържествена“. На лекцията присъстваха Негово превъзходителство Масато Ватанабе, посланик на Япония у нас и г-н Джиро Такеичи, Главен представител на Японската агенция за международно сътрудничество (JICA) за Балканите. Гостите бяха представени от доц. д.н. Живко Драганов, ръководител на катедра „Международно право и право на ЕС.

Проф. Масаюки Сусаи

Проф. Масаюки Сусаи представи Университета в Нагасаки, неговата история, структура, факултети и образователни програми, сътрудничеството с голям брой американски и европейски университети. В презентацията си той разгледа в детайли монетарната политика на Япония през последните десет години, като се базира на направено изследване в тази област, и изтъкна ръководната роля на японското правителство и Японската централна банка (ЯЦБ) за стимулиране на икономиката на страната. Гост-лекторът се спря на финансовата и банковата система на Япония, програмата “Три стрели” на японския премиер Шинзо Абе, известна като абеномика, включваща парични облекчения, фискални разходи и структурни реформи, които според статистическите данни са помогнали БВП на Япония да нарасне с 8,6%.

Лекторът обърна внимание на опитите да се измери въздействието на ЯЦБ върху монетарната политика на страната, като изследва неконвенционалните политики на банката за противодействие на дефлационната спирала на йената, включващи закупуване на японски правителствени облигации с цел да се упражни низходящ натиск върху краткосрочните номинални лихвени проценти и по цялата крива на доходността. В заключение проф. Сусаи посочи, че според направените изследвания намесата на ЯЦБ на фондовия пазар през последните десет години е била ефективна и наложителна. 

По време на лекцията

Доц. Живко Драганов връчи на проф. Масаюки Сусаи сертификат от името на ректора проф. д.ик.н. Стати Статев в знак за благодарност за изнесената лекция (на снимката долу).

Галерия снимки от Публична лекция на проф. Масаюки Сусаи от Университета в Нагасаки ...