ЕКО маратон 4 „Пътешествие около света с нулеви емисии“

четвъртък, 28 ноември 2019 14:54

Четвъртото издание на ЕКО Маратон, организирано от Еко Клуб УНСС и ЕСН УНСС, беше открито от Александър Шаргов, член на двете организации и модератор на събитието. ЕКО Маратонът е среща на млади хора от цял свят, които споделят интересни факти за родните си държави и представят актуални екологичните предизвикателства, пред които са изправени. Важна част от събитието е обменът на добри практики и вдъхновяващи инициативи, които се справят с проблемите.

Фокусът на събитието този семестър беше замърсяването на въздуха и чуждестранните студенти от Индия, Латвия, Казахстан, Чехия, Испания и България представиха много полезна информация по темата.

Александър Шаргов

Abhilash Sharma от Индия разказа за работещи практики, с които се ограничава замърсяването на въздуха от автомобили в Ню Делхи.

Abhilash Sharma

Латвия беше следващата страна, с която ни запозна Laine Silma, и научихме повече за предизвикателствата с водните ресурси, биоразнообразието и въздуха в столицата Рига. Там са се концентрирали върху подобряване на мрежата на градския транспорт и велосипедните алеи.

Александър Шаргов и Laine Silma

Презентацията на Казахстан очерта множество прилики между проблемите в най-големия им град – Алмати и нашата столица София. Момичетата от азиатската държава говориха за различните видове замърсяване в страната вследствие на развитието на индустрията.

Gauhar Munkeyeva, Liya Omarova, Merey Andreyeva, Roza Kulanbayeva

След кратка почивка с образователната игра Kahoot започна презентацията на Jan Melotik за опазването на горските ресурси в Чехия, който показа хълм от отпадъци, преобразен в атракция за туристи.

Jan Melotik

Представяйки ситуацията в Мадрид, Gema от Испания показа за пореден път, че повечето проблеми с въздуха са в големите и развити градове.

Gema Gonzalez

За финал Александър обобщи проблемите с въздуха в София, причините за тях, добрите практики, които можем да приложим като граждани, и мерките, които следва да се предприемат от общината, за да се подобри качеството му.

Дискусията след последната презентация даде възможност на всички присъстващи да споделят опита си и мнението си по темата. Ценните изводи, които бяха направени, дават увереност, че можем да подобрим средата, в която живеем и че проблемите винаги имат решения.

Галерия снимки от ЕКО маратон 4 „Пътешествие около света с нулеви емисии“  ...