Международно отличие за катедра „Регионално развитие“ за най-добра статия

понеделник, 21 октомври 2019 16:35

Преподаватели от катедра „Регионално развитие“ бяха отличени от Международната организация за регионални изследвания (Regional Studies Association) за най-добра статия (Best Paper Award) на форума  „Метрополии и периферия в страните от Централна и Източна Европа: нови предизвикателства за европейските, национални и регионални политики“ (на снимката долу). Форумът се проведе в университета Мария Склодовска-Кюри в гр. Люблин, Полша.

Статията „Младежите в страните от Югоизточна Европа. Готови ли сме за предизвикателството?“ (Youth in SEE Countries. Are we ready for the challenge?) с автори ас. д-р Веселина Любомирова, доц. д-р Георги Николов и гл. ас. д-р Георги Цолов беше оценявана от организаторите сред 126 предложения на изследователи от 23 държави, предварително изпратени и публични за всички участници в конференцията.

Ас. д-р Веселина Любомирова по време на награждаването

Наградените представители на УНСС участваха с идеята си за възможното приложение на социално-политическото профилиране на младежите или друга обществена група, така че да бъде използвано ефективно за социално-икономически анализ с прогностичен потенциал за регионите и като инструмент в регионалните анализи. Използвали са сравнителни данни за България, Румъния, Словения и Хърватия.

Aspects of Interaction of Human Capital with the Economic Development of the Bulgarian Regions с автори ас. д-р Десислава Боцева, гл. ас. д-р Елка Василева и ас. д-р Никола Танаков е другата статия, с която катедрата се представи на форума.

Преподавателите от катедра „Регионално развитие“ са членове на Международната организация за регионални изследвания (Regional Studies Association).
Oрганизацията, със седалище Великобритания, която е създадена преди 54 години, работи за развитие на регионалната наука в Европа и света. В нея членуват изследователи и експерти от университети и институции. Издава пет индексирани списания с импакт фактор и има собствена поредица монографии, съвместно с водещи международни научни издателства. Организира ежегодно форуми и конгреси на регионална тематика в различи държави.

Галерия снимки от Международно отличие за катедра „Регионално развитие“ за най-добра статия ...