Първа Международна научно-практическа конференция SOVA’19

петък, 11 октомври 2019 11:47

УНСС беше домакин на първата по рода си Международна научно-практическа конференция SOVA’19 на тема „Устойчив успешен бизнес в Словакия и България“. Форумът, който беше организиран от нашия университет, Икономическия университет в Братислава (ИУБ) и посолството на Словашката република в България, се проведе в рамките на честванията на 100-годишнината на УНСС и 80-годишнината на ИУБ.

В откриването на конференцията участваха ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, Н. Пр. г-н Мануел Корчек, посланик на Словашката република, проф. д-р Фендинанд Даньо, ректор на ИУБ, почетен професор на УНСС, доц. д-р Борис Матош, зам.-ректор на ИУБ, г-жа Ивана Марксфелдова, консул на Словашката република, доц. д-р Габриела Дубцова, ръководител на проекта от страна на ИУБ. Модератор беше доц. д-р Михаил Мусов, главен секретар по международното сътрудничество на УНСС и председател на организационния комитет на конференцията.

Проф. Статев благодари за честта Международната конференция да се проведе в УНСС в рамките на честванията на 100-годишнината на университета. Той се спря на дългогодишната история, на перспективите за развитие на партньорството между двата университета и на доброто сътрудничество с посолството на Словашката република.

Проф. Стати Статев, Н. Пр. Мануел Корчек и проф. Фердинанд Даньо откриват конференцията

Ректорът връчи на проф. Даньо статуетка „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ за изключителния му принос в развитието на академичното сътрудничество между УНСС и ИУБ (на снимката долу). Следващата стъпка в утвърждаването на приятелските отношения между двата университета е създаването на съвместна магистърска програма с двойна диплома в областта на международните икономически отношения.

Посланик Корчек поздрави УНСС с предстоящия юбилей и благодари за гостоприемството и отличната организация на събитието. Той подчерта, че една от целите на конференцията е да покаже на всички, че бизнес по устойчив модел може да бъде стартиран и развиван в двете страни с голям успех.

Проф. Даньо изтъкна, че е изключително важно за по-доброто ни бъдеще икономическите университети да подкрепят устойчивото развитие в организациите. Той изрази надежда, че успешното развитие на партньорските отношения ще продължи и в бъдеще, както със създаването на съвместни програми, така и със засилен обмен на студенти и преподаватели.

Във форума участваха над 220 студенти, докторанти и преподаватели. Сред официалните лица бяха бившите посланици на България в Словакия г-жа Маргарита Ганева и г-н Огнян Гърков, г-н Анжей Франгеш, посланик на Словения, г-жа Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия, г-н Есром Табо Тахе, посланик на Република Южна Африка, г-н Хубертус Клинк от посолството на Германия и г-жа Елжбиета Свиталска от посолството на Полша.

Панелните дискусии се проведоха в две паралелни сесии. В Голямата конферентна зала обект на дискусия беше устойчивото развитие на големите предприятия. Лектори бяха г-н Мартин Балушик, заместник финансов директор на ESET, г-жа Яна Михалкова, главен счетоводител на ESET, проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, директор на Центъра за компютърни иновативни системи, и проф. д-р Николай Щерев, ръководител на катедра „Индустриален бизнес“.

Гост-лекторите от Словакия: г-н Мартин Балушик, г-жа Яна Михалкова и г-н Карол Стибло (от ляво надясно)

В Малката конферентна зала участниците дискутираха аспекти на устойчивото развитие на малките и средните предприятия. Лекции изнесоха г-н Карол Стибло, изпълнителен директор и собственик на LYRA CHOCOLATE, и проф. д.ик.н. Кирил Тодоров, директор на Института по предприемачество, заслужил професор на УНСС.

Проф. д-р Николай Щерев, проф. д.ик.н. Кирил Тодоров и проф. д.ик.н. Валентин Кисимов (от ляво надясно)

Цялата информация за събитието: тук

Домакин на втората конференция SOVA’19, която ще се проведе през 2020 г., ще бъде ИУБ.

По време на работната среща преди конференцията

Галерия снимки от Първа Международна научно-практическа конференция SOVA’19 ...