Дипломира се третият випуск на международната магистърска програма "Ядрена сигурност"

четвъртък, 04 юли 2019 9:27

С националния, европейския и студентския химн „Gaudeamus igitur“ в зала „Тържествена“ започна официалната церемония по дипломирането на третия випуск студенти на единствената в света международна магистърска програма „Ядрена сигурност“.

Сред официалните гости на церемонията бяха ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, представители на държавната власт и бизнеса, Н.Пр. г-н Сейед Мохаммад Джавад Расули, извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран, Н. Пр. г-н Машудубеле Чарлз Мамаболо, извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка, Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко и др.

В зала „Тържествена“

Много е трудно да се осъществи международна магистърска програма в областта на ядрената сигурност, която да отговаря на изискванията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), а ние дипломираме трети випуск и вече имаме 20 магистри, успешно завършили програмата, заяви при откриването на церемонията проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет "Икономика на инфраструктурата", ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност" и на магистърската програма. Той благодари за подкрепата на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, както и на сдружението „Български атомен форум“ (БУЛАТОМ), Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център по хидроаеродинамика при БАН, компанията „Съдърланд България“, координатора на програмата гл. ас. д-р Екатерина Богомилова, научния секретар на катедра „Национална и регионална сигурност“ доц. д-р Нончо Димитров, колегите от отдел "Чуждестранни студенти и европриложения към дипломите“ и преподавателите.

Проф. Димитър Димитров

Винаги съм вярвал в успеха на международната магистърска програма „Ядрена сигурност“, защото съм сигурен в потенциала и изключителните професионални качества на екипа на катедра „Национална и регионална сигурност“, заяви ректорът проф. Статев. Той посочи, че УНСС е не само най-големият, но и най-старият бизнес университет в България и Югоизточна Европа – през май 2020 г. университетът ще чества своята 100-годишнина и може да се похвали с това, че е създател на българския държавен елит. Затова бъдете горди, че сте завършили УНСС и прославяйте името му по света, обърна се ректорът към дипломантите.

Проф. Стати Статев

Това е уникална магистърска програма с изключителна стойност за българското висше образование, посочи г-жа Емилия Кралева, зам.-министър на външните работи. Тя подчерта, че макар да е възпитаник на СУ „Климент Охридски“, огромна част от висококвалифицираните й колеги, с които от дълги години работи много добре, са завършили УНСС. Бъдете здрави и посветени на мира, сигурността и стабилността в света, поздрави абсолвентите зам.-министърът (на снимката долу).

Г-н Димитър Гълъбов, възпитаник на УНСС, изпълнителен директор на компания „Съдърланд България“, която е спонсор на магистърската програма,  изрази удовлетвореността си от партньорството с университета и увереност, че и в бъдеще бизнесът ще остане силно свързан с образованието.  Като представител на бизнеса познавам голям брой успешни лидери, завършили УНСС. Затова съм убеден, че ви очаква стабилна кариера и успехи в бъдеще, заяви г-н Гълъбов (на снимката долу).

Г-н Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на БУЛАТОМ, също спонсор на магистърската програма, изрази гордостта си, че и в България вече могат да се обучават специалисти в областта на ядрената сигурност, благодарение на магистърската програма на УНСС. Той пожела на дипломантите успешна кариера и достойно да предават опита си на други  млади хора (на снимката долу).

Абсолвентите получиха сертификати за отличен успех (на снимките долу).

От няколко години УНСС осъществява международната магистърска програма „Ядрена сигурност“ със съдействието и финансовата подкрепа на МААЕ, като повечето студенти са от Африка и Азия. В обучението участва преподавателският екип на катедра „Национална и регионална сигурност“, както и други катедри на УНСС, преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“, изследователи от Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център по хидроаеродинамика при БАН, експерти от Агенцията за ядрено регулиране, Техническия университет  - София, няколко чуждестранни университета. Методическа помощ оказват МААЕ и Международната академична мрежа по ядрена сигурност INSEN, член на която от 2014 г. е и УНСС.

Галерия снимки от Дипломира се третият випуск на международната магистърска програма "Ядрена сигур ...