Седма младежка конференция „Балканите в ХХI век – българският поглед“

четвъртък, 28 март 2019 10:01

Студентката от УНСС Поля Желязкова се класира на второ място за разработката си „Необходимостта от вмешателство на глобалните играчи в политиките на националните държави в Балканите“ на Седмата младежка конференция „Балканите в ХХI век – българският поглед“. Темата тази година беше „Балканите на кръстопът: балканските национализми – от възраждане към рецидив“.

Нашият университет беше домакин на форума, организиран от Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Студентския дипломатически клуб (СДК) с любезното партньорство на катедра „Международни отношения“, Института за икономика и международни отношения (ИИМО), Националната асоциация за международни отношения (НАМО), Българското дипломатическо дружество (БДД) и списание "Международни отношения". Участници бяха студенти и докторанти от УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“, УНИБИТ и RWTH Aachen University.

Журито на конкурса за най-добра разработка (от ляво надясно): посланик Андрей Караславов от БДД, доц. Георги Мисайлов, член на УС на НАМО, Любомир Кючуков, директор на ИИМО, и проф. д-р Динко Динков, директор на Центъра за балкански изследвания на УНСС

В началото на конференцията с едноминутно мълчание беше почетена паметта на доц. д-р Игор Дамянов.

Радостен е фактът, че това е седмото издание на младежката конференция „Балканите в ХХI век – българският поглед“ с различни подтеми през годините. Звучи авторитетно и сериозно. Форумът се превръща в институция, отбеляза доц. д-р Андрей Георгиев, ръководител на катедра „Международни отношения“ и пожела успех и дълъг живот на конференцията. Проблематиката е добре подбрана и с практическа насоченост, има и образователен характер. Съревновавайте се, спорете, направете работата на журито трудна, призова студентите и докторантите доц. Георгиев.

Доц. Андрей Георгиев

Центърът за балкански изследвания на УНСС сложи началото на традицията със серията младежките конференции „Балканите в ХХI век – българският поглед“, каза проф. д-р Динко Динков. Той посочи, че победителят може да разчита на публикация в списание „Международни отношения“, което се разпространява в целия свят, както и да представи доклад на експертната конференция в началото на април. Нямам съмнение, че и тази година ще сте на висотата на традицията, отбеляза проф. Динков.

В Малката конферентна зала

От името на СДК успех на конференцията пожела неговият председател Николета Василева, студентка в СУ (на снимката долу), която съобщи, че най-добрите доклади ще бъдат качени на платформата на СДК.   

След защитата на разработките журито зададе въпроси на авторите и ги поздрави за задълбочената им работа.

Всички студенти и докторанти получиха сертификат за участието си в младежката конференция.

На първо и трето място в конкурса за най-добра разработка  се класираха студентите от СУ „Св. Кл. Охридски“ - Николай Славков („Традиционният балкански национализъм в контекста на възраждащия се национализъм в Европа“) и  Петя Павлова („ЕС – пътеводна светлина на Заев“).

Галерия снимки от Седма младежка конференция „Балканите в ХХI век – българският поглед“  ...