Сертификати за победителите в Националното състезание по финанси и счетоводство и Националния конкурс по счетоводство

четвъртък, 10 януари 2019 15:42

Рекорден брой победители – 378, в Националното състезание по финанси и счетоводство и 24 в Националния конкурс по счетоводство – от над 600 средношколци, допуснати до участие, получиха сертификати за отлично представяне. По решение на Академичния съвет на всички се признава оценка "Отличен" 6 за кандидатстудентски изпит в поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол“ за учебната 2019/2020 година.

На церемонията присъстваха ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, доц. д-р Миланка Славова, зам.-ректор по обучението в ОКС „бакалавър“ и продължаващо обучение и председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), и доц. д-р Стела Ралева, зам.-ректор по обучението в ОКС „магистър“ и дистанционно обучение.

Проф. д-р Даниела Фесчиян, зам.-председател на АИУБ и зам.-ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“, откри церемонията и поздрави средношколците за успешното им представяне.

Проф. д-р Даниела Фесчиян

Двадесетият национален конкурс по счетоводство се проведе с подкрепата на Обединената редакция за книги и периодика „Мисъл“, Института на дипломираните експерт-счетоводители, със съдействието на преподавателите от катедра „Счетоводство и анализ“ и под патронажа на АИУБ, посочи проф. Фесчиян. Националното състезание по финанси и счетоводство, в което участваха рекорден брой ученици – над 500, обедини усилията на средните училища от АИУБ и редица езикови гимназии. За първи път в търсенето на таланти участва спонсорът Кока-Кола Хеленик, каза проф. Фесчиян и призова бъдещите студенти да следват мечтите си, защото „човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“.

В зала „Тържествена“

Връзката между средното и висшето образование, науката и бизнеса е съвсем естествена, заяви проф. Статев. УНСС е най-големият университет в България, в който се обучават повече от 22 000 студенти и най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа. Ще бъдете студенти в един от емблематичните факултети на нашия университет – Финансово-счетоводния, който е част от професионално направление „Икономика“. Самият факт, че сте избрали да се приобщите към нашата академична общност, означава, че ще се справите успешно с бъдещите предизвикателства. С тези думи проф. Статев се обърна към бъдещите студенти.

Проф. д.ик.н. Стати Статев

Ректорът допълни, че възпитаници на университета са 6 премиери, 6 външни министри, финансовите министри (с изключение на един) във всички правителства след 1989 г.  Повече от половината членове на сегашния кабинет също са завършили УНСС. Нашият университет е естественият генератор на националния държавен и бизнес елит. Средното образование е първият етап, предстои ви дълъг път към знанието. Пожелавам ви този път да бъде успешен, заяви ректорът.

Г-жа Мирослава Маркова, мениджър „Човешки ресурси“ на Кока-Кола Хеленик, обяви, че двамата най-добре представили се участници в Националното състезание по финанси и счетоводство – Златко Атанасов и Владимира Донева, ще получат стипендии от 1500 лв., а за следващите 10 ученици е предвиден платен стаж във фирмата. Тя отбеляза, че представилите се отлично на конкурса са блестящи бъдещи кадри на Кока-Кола Хеленик. Компанията предлага гъвкаво работно време, което може лесно да се съчетае с лекциите на студентите, дава възможности за кариерно израстване не само у нас, но и в останалите 28 страни, където има клонове на фирмата, езиково обучение в областта на счетоводството и финансите и др.

Г-жа Мирослава Маркова

Състезанията, които АИУБ провежда всяка година, са начин нашите ученици да получат правилно професионално ориентиране. Изключително важно е за нас да изберете най-добрия университет, каза г-жа Емилия Иванова, директор на Националната търговско-банкова гимназия и член на Координационния съвет на АИУБ. Тя пожела на зрелостниците успешно дипломиране и сполука в следването.

Г-жа Емилия Иванова

Първите, които спечелиха тези състезания, вече имат зад гърба си сериозен стаж от 15 години. От личен опит ви казвам, че в България има поле за реализация. Искрено ви се радвам и ви пожелавам успешен път в образованието и в професионалната ви реализация, заяви г-жа Екатерина Аладжемова, представител на Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл“.    

Г-жа Екатерина Аладжемова
Лауреатите на Националното състезание по финанси и счетоводство (класирани на първите 10 места) с проф. Статев, проф. Фесчиян, г-жа Маркова и г-жа Иванова

 

Галерия снимки от Сертификати за победителите в Националното състезание по финанси и счетоводство  ...