Българо-китайски център на Шанхайския университет в УНСС

вторник, 11 декември 2018 9:17

В УНСС беше открит офис на Българо-китайския център на Шанхайския университет „Джао Тонг“ за страната ни.

Центърът се открива в изпълнение на рамковия договор за сътрудничество на УНСС с Шанхайския университет и е част от инициативата "Един път - един пояс".  От българска страна в него са включени УНСС, СУ и ТУ, но проектите са отворени за изследователи от всички висши училища.

През 2017 г. офис на Българо-китайския център беше открит в Шанхайския университет „Джао Тонг“. Приета е тригодишна програма и за първи път от китайското правителство е одобрен бюджет за Центъра за финансиране на научноизследователските програми в рамките на инициативата 16+1.

Г-н Димитър Абаджиев (бивш консул на България в Шанхай), проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, Prof. XU Xuemin, вицепрезидент на Шанхайския университетProfCHE Shengquan, зам.-декан на Факултета по дизайн (отдясно на ляво)

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев посочи, че е огромна привилегия новият Българо-китайски център да бъде разположен в УНСС и очаква с нетърпение той да заработи, защото ще даде нов тласък на сътрудничеството не само между двата университета, но и на българо-китайските отношения в областта на висшето образование и науката.

Prof. XU Xuemin изтъкна ползотворното сътрудничество между УНСС и Шанхайския университет и изрази убеденост, че успешното развитие на Центъра ще допринесе за по-широкия академичен и културен обмен между българските и китайските университети.

Г-н Димитър Абаджиев изрази увереност, че Българо-китайският център ще бъде отворен път за обмен на студенти и преподаватели между двете страни и посочи, че той е резултат на дългогодишното сътрудничество между Р България и Китайската народна република.

Проф. Статев и Prof. XU Xuemin поставят табелата на новооткрития Българо-китайски център
По време на откриването на Центъра

Галерия снимки от Българо-китайски център на Шанхайския университет в УНСС ...