Студенти от УНСС представиха своите зелени бизнес идеи по програма „Greenhouse“

сряда, 05 декември 2018 14:19

Вярвам, че бъдещето може да бъде различно, а какво ще бъде то зависи от вашето поколение. Надявам се да направите така, че да живеем в по-добър град. Това каза доц. д-р Нина Типова от катедра „Икономика на природните ресурси“ по време на представянето на зелени бизнес идеи от студенти по програма „Greenhouse“, организирана от Клийнтех България и Climate-KIC  - единствената европейска преакселераторска програма за развитие на проекти в сферата на екоиновациите и устойчивия бизнес. Доц. Типова уточни, че между УНСС и Клийнтех има споразумение за сътрудничество.

Доц. Нина Типова

Ще видите как за шест месеца една идея може да се превърне в реалност, посочи Мария Александрова, координатор Greenhouse Pre-Accelerator, Клийнтех България. Тя запозна студентите с възможностите през 2019 г. и представи програмата, която съществува в още 18 страни, създадена да развива предприемаческите умения на студентите.

Мария Александрова

Мария разказа за работата на отборите и трудностите, през които са преминали. Някои от тях искаха да се откажат, а после се връщаха, каза тя. Според нея програмата е успешна дори и ако студентите не спечелят наградния фонд от 2500 евро за реализация на идеите си. Чрез програмата може да се разбере и дали човек иска да се занимава с предприемачество или не.

В зала „Научни съвети“

Бяха представени възможностите, които компанията предоставя на студентите - онлайн курсове, програмата за професионална мобилност, както и основните теми и дейности на Клийнтех, сред които са и климатичните иновации.

Студентите

По време на събитието пред студентите бяха представени четири иновативни идеи, дело на техни колеги. Всеки от четирите отбора предложи идея, която може да улесни живота на хората: Gamiko - създават рециклиран консуматив за 3D принтиращата индустрия, използвайки отпадъка от принтирането; ReUseApp - ъпсайклинг платформа за оползотворяване на едрогабаритен отпадък; United Green Producers - помагат на биоземеделците да реализират по-ефективно продукцията си в страната и чужбина; Urban Compost Solutions – решение, което помага на ресторантите да печелят от органичните си отпадъци.

Отборът Gamiko

Галерия снимки от Студенти от УНСС представиха своите зелени бизнес идеи по програма „Greenhouse“ ...