Дипломи получиха и предприемачите

четвъртък, 15 ноември 2018 13:12

Всяко начало има край, но той е основа за ново начало. Спиралата продължава. С тези думи проф. д.ик.н. Кирил Тодоров, директор на Института по  предприемачество, основател и почетен ръководител на катедра „Предприемачество“, създател на специалността „Предприемачество“, заслужил професор на УНСС, както и вицепрезидент на Европейския съвет по малък бизнес и предприемачество, и председател на УС на Българска асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството, поздрави абсолвентите, преподавателите, представителите на бизнеса, родителите и гостите, изпълнили зала „Тържествена“.

Проф. Кирил Тодоров

Имаме традиция още от създаването на специалността да каним представители на практиката, за да връчват дипломите заедно с нас. Те често са едни и същи хора, защото работим с тях от години, посочи проф. Кирилов и представи гостите.

В зала „Тържествена“

Професорът разказа историята на първата и единствена в България катедра „Предприемачество“, представи магистратурата „Фамилно предприемачество“ и даде примери с едни от най-големите световни фамилни фирми. Докторантурата по предприемачество в УНСС е единствената в страната. Вървяхме 30 години стъпка по стъпка, за да успеем днес, изтъкна проф. Тодоров.

Дипломантите

Изминахме много дълъг път и съм сигурен, че нашите випускници ще се представят много добре в практиката. Нашата цел не е всеки един от вас да стане предприемач, но всеки трябва да има предприемаческа култура, каза професорът и посочи разликата между предприемач, бизнесмен и мениджър. Проф. Тодоров пожела на студентите здраве, хъс и реалистична цел, която да следват.

Инж. Илия Келешев, председател на Браншовата камара по машиностроене, увери дипломантите, че знанията, които са получили досега, са изключително ценни. Той им пожела здраве и успехи и връчи първите дипломи (на снимката долу).

Абсолвентите поздрави и г-жа Нина Цанева, журналист и съветник на министъра на икономиката. Ясно е, че свободният дух е във вас и вие сте готови да посрещнете предизвикателствата, да не се страхувате да променяте и да имате куража да реализирате целите си, независимо от всички пречки, каза тя.

Г-жа Нина Цанева

Сред гостите беше и г-н Йорк Шенк, ръководител на отделите „Наука“, „Култура“ и „Преводаческа дейност“ на посолството на Германия у нас, който каза на дипломантите, че във всяко ново начало има капчица магия. Дано този ден да бъде магически за вас и да го помните много дълго, пожела им той.

Г-н Йорк Шенк

Дипломи връчи и д-р Парастути, гостенка на катедрата от Индонезия, която също пожела успехи на всички абсолвенти (на снимката долу).

Чувствам се много добре, защото виждам млади хора, които ще обновят предприятията, които ние изградихме, изтъкна г-н Димитър Кузов, дългогодишен предприемач и експерт в областта на машиностроенето.

Г-н Димитър Кузов

Г-жа Румяна Иванова, директор на дирекция „Малки  и средни предприятия“ на Банка ДСК, също поздрави дипломантите: Имам честта за поредна година да връча дипломи на випускници. Бъдете винаги смели и преследвайте мечтите си. Знайте, че преди големия успех идват най-тежките моменти, но тогава трябва да продължавате да бъдете себе си и да вярвате.

Г-жа Румяна Иванова

Сигурен съм, че вече сте придобили основата и се надявам, че в подходящото време и място ще успеете да я приложите на практика. Не забравяйте, че високият успех идва с жертвата и цената, която сте готови да платите, посочи Цън Цон, собственик на „Тараленд Груп“. (на снимката долу)

Дипломантите поздрави и основателят на ансамбъл „Българе“ г-н Христо Димитров, който им пожела родопско дълголетие, македонска вяра и упоритост, шопско самочувствие и чувство за хумор, северняшка предприемчивост, добруджанско трудолюбие и тракийско материално благополучие.

Г-н Христо Димитров

По време на церемонията випускниците връчиха подарък на проф. Тодоров. Награда за най-комплексен студент получи Любомир Тодоров (на снимките долу).

Галерия снимки от Дипломи получиха и предприемачите ...