Публични лекции на Вадим Титов, директор на „Росатом Централна Европа“, и доц. к.т.н. Виктор Слободчук, МИФИ

вторник, 13 ноември 2018 14:35

Вадим Титов, вицепрезидент на Русатом - международна мрежа, директор на „Росатом Централна Европа“, и доц. к.т.н. Виктор Слободчук от катедра „Оборудване и експлоатация на ядрени и енергийни инсталации“ на Обнинския институт за атомна енергия, филиал на Московския инженерно-физически институт (МИФИ) при Националния изследователски ядрен университет, изнесоха публични лекции в зала „Тържествена“.

Проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет "Икономика на инфраструктурата", ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност" и директор на Центъра за подкрепа на ядрената сигурност, представи гост-лекторите като посочи, че събитието е организирано от катедра „Национална и регионална сигурност“ и Руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом“ в изпълнение на меморандума за сътрудничество между УНСС и „Росатом Централна Европа“, подписан от ректора проф. д.ик.н. Стати Статев и Вадим Титов през октомври 2017 г.

Проф. д-р Димитър Димитров

В конферентна видеовръзка през Skype Вадим Титов изрази удовлетворението си от сътрудничеството между УНСС и „Росатом Централна Европа“ в областта на ядрената сигурност. Едно от най-важните предизвикателства за руската компания е справянето с климатичните промени и глобалното затопляне. Необходимо е непрекъснато усъвършенстване на ядрения сектор, посочи той. Според него проектите в нашата страна са от особена важност, защото благодарение на ползотворното сътрудничество между българските и руските специалисти се подпомага ядрената сигурност на България.

Вадим Титов в конферентна видеовръзка

Доц. к.т.н. Виктор Слободчук направи техническа презентация на иновативния руски реактор ВВЕР-1200 от поколение ІІІ+, който има двойна защита и отговаря на всички нови стандарти в безопасността на ядрената енергетика, наложени след аварията с японската АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г. Той посочи, че основното при конструирането и дизайна на ядрените реактори е осигуряването на безопасност на работата им и предотвратяването на инциденти с тях. С тази цел се извършват сложни технически измервания, спазват се регулаторни изисквания и се работи непрекъснато за подобряване на защитните системи.

Доц. к.т.н. Виктор Слободчук

След лекциите студентите получиха отговори на въпросите си и проявиха интерес към провеждането на стажове в руската компания.

Наша студентка – бъдеща стажантка в руската компания
По време на лекциите

Събитието продължи с представянето и прожекцията на филм на „NatGeo Wild“ и „Росатом“ - „Дивите райски кътчета: Русия“.

Кадър от филма

Галерия снимки от Публични лекции на Вадим Титов, директор на „Росатом Централна Европа“, и доц. к ...