Публична лекция на проф. Марио Лозано

понеделник, 15 октомври 2018 12:52

Преподавателят в Университета на Източен Пиемонт, Докторантското училище за право на институциите към Университета в Торино и Миланския университет „Бикока“ проф. Марио Лозано изнесе публична лекция на тема „Норберто Бобио, централна фигура в италианската история на правото през ХХ в.“

По време на събитието беше представена книгата на проф. Лозано - „Големите юридически системи. Въведение в европейското и извъневропейското право“, преведена от Поля Тарколева и с консултант доц. д-р Константин Танев, директор на Научноизследователския междууниверситетски център за изучаване на римското право и романистичната традиция.

В лекцията на проф. Лозано ще усетим духа на една епоха, довела до нашите днешни терзания и проблеми. Той ще ни разкаже и за неговия учител, който е един от най-известните италиански философи на правото, каза доц. Танев (на снимката долу).

Проф. Лозано беше поздравен и от представителя на Италианския културен център Елена Кирова. Благодаря на професора, който с голям ентусиазъм прие нашата покана да гостува в България. Тя посочи, че неговата книга е единственият труд по рода си, преведен от италиански език (на снимката долу).

Чест е за мен да посрещнем в нашия факултет именно проф. Лозано. Ще го изслушам с удоволствие и се надявам нашият контакт да се задълбочи и развие с времето, за да бъде от полза както за студентите, така и за преподавателите във факултета, посочи доц. д.н. Живко Драганов, декан на Юридическия факултет.

Доц. д.н. Живко Драганов

Проф. Лозано сподели, че да говори за Норберто Бобио означава да говори за себе си, защото за 30 години общуване той е оставил у него личен отпечатък не само като учен, но и като човек. Италианският професор започна своя разказ от далечната 1959 г., когато за първи път се явява на изпит пред Бобио и представи живота му в исторически план, като го подкрепи с интересни детайли, случки и лични преживявания от живия си контакт с него. Проф. Лозано посочи факторите и личностите, изградили Норберто Бобио като велик философ и един от най-известните професори по право, трудностите, през които е преминал в епохата на Берлускони, както и влиянието на Ханс Келзен за формирането на неговите философски възгледи и мироглед.

Проф. Марио Лозано

Изключително интересното представяне на фигурата на Норберто Бобио предизвика много въпроси от присъстващите в залата, а за своята лекция проф. Лозано получи сертификат за благодарност от ректора проф. д.ик.н. Стати Статев.

По време на лекцията

Проф. Лозано е почетен доктор на Университета на Хановер, Университета на републиката, Монтевидео, Уругвай; Университета „Карлос III“ в Мадрид и на бразилския Федерален университет на Пернамбуко. Носител е на международни отличия от Германия, Бразилия, Италия, Франция и Австрия. Автор е на над 60 книги и 500 статии, преведени на различни езици, в т.ч. на български. 

Галерия снимки от Публична лекция на проф. Марио Лозано  ...