Тържествено беше открита 98-ата академична учебна година

вторник, 02 октомври 2018 11:05

Добре дошли в УНСС! Вече сте студенти в най-големия, най-авторитетния и най-стария бизнес университет в Югоизточна Европа. Университет с близо един век славна история и богати академични традиции, лидер в българското висше образование и неделима част от европейското образователно пространство. С тези думи ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев приветства близо четирите хиляди първокурсници в ОКС „бакалавър“ по време на тържеството за началото на 98-ата академична учебна година на нашия университет. Гост на тържеството беше г-жа Виолина Маринова, член на Съвета на настоятелите на УНСС, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

По традиция тържеството в аула „Максима“  започна с химните на България, ЕС и Gaudeamus igitur

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, г-жа Виолина Маринова и Кристиян Маджуров, председател на Студентския съвет

Ректорът подчерта, че от създаването си през 1920 г. досега университетът обучава националния държавен, политически и бизнес елит. В УНСС ще ви преподават авторитетни професори, доценти и асистенти с голям образователен и изследователски опит, част от които са били или са на високи държавни и бизнес позиции като изключително ценени експерти във всички области на нашия социално-икономически живот. Тази връзка между висшето образование и практиката е безценно предимство за вас като бъдещи специалисти, защото освен получаването на теоретични знания, ще придобивате практически умения още по време на следването си. Ще учите в модерни зали, ще използвате огромното богатство на университетската библиотека, ще имате достъп до световни бази данни, ще спортувате в най-хубавия университетски спортен комплекс, обърна се проф. Статев към първокурсниците.

Ректорът проф. Статев

За да успеете, трябва непрекъснато да обогатявате знанията си, каза ректорът и препоръча на студентите да посещават редовно занятията, да уважават своите преподаватели и да постигат своите цели. Обичайте УНСС, защото той завинаги ще остане вашият университет. Бъдете отговорни и взискателни, критични и самокритични, бягайте от омразата, не се страхувайте от предизвикателствата, а ги преодолявайте, призова първокурсниците проф. Статев.

Първокурсниците

Ректорът се обърна и към преподавателите и служителите: Изминалата учебна година беше време на изпитания, но и на успехи. Отново получихме най-високата институционална оценка за следващите шест години от Националната агенция за оценяване и акредитация и по този начин утвърдихме лидерската си позиция сред академичните ни събратя. Отново университетът, неговите 33 катедри, 8 факултета, научноизследователските центрове и институтите бяха организатори и домакини на много прояви – конференции, кръгли маси, публични лекции и др. Успешен беше процесът на академичното израстване на нашите млади колеги, на участието ни в много международни, европейски, национални и университетски проекти, посочи ректорът. Продължи работата по оптимизация на учебния процес с цел повишаване на качеството на обучение. Нашият университет беше първият, въвел електронни студентски книжки. Обогати се сътрудничеството ни с чуждестранни университети и академични мрежи от целия свят, успешно се изпълнява нашата програма за мобилност на студенти, преподаватели и служители. Разшири се сътрудничеството ни с държавните институции от централната и местна власт, с бизнеса и неправителствения сектор, заяви ректорът.

Нека се поздравим с безспорния успех, който постигнахме и през тази година – нашият университет запълни всички места по държавна поръчка. Нещо повече – постигнахме висок ръст и в приема на първокурсници в платено обучение. Това е категорично признание за авторитета на УНСС, посочи проф. Статев. Тези постижения се дължат на вашата академична и човешка всеотдайност към нашата благородна кауза. Вярвам, че и през тази учебна година ще работим с ум и сърце за нашия любим университет. От сърце ви поздравявам с възрожденското послание на създателите на УНСС – да бъдем вечно неудовлетворени от постигнатото, за да вървим все напред към самоусъвършенстване. Нека си пожелаем новата учебна година да бъде успешна. На добър час! - пожела ректорът на академичната общност .

УНСС е най-голямото и най-старото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа, за поредна година е най-предпочитаният университет от младите хора, желаещи професионална квалификация в областта на финансите, икономиката и управлението на различни бизнес процеси, посочи в приветствието си г-жа Виолина Маринова.

Г-жа Виолина Маринова

Придобитата квалификация и професионално-личностни умения в процеса на образование в УНСС са високо ценени от различни бизнес индустрии. Високото ниво на заетост на кадри от УНСС е категоричен измерител за качеството на обучение във вашия университет, посочи г-жа Маринова и подчерта, че голяма част от служителите на Банка ДСК са възпитаници на нашия университет. Тя напомни, че УНСС и банка ДСК имат дългогодишно сътрудничество както по отношение на академичната и научната дейност, така и при реализацията на студентите и благодари на ректора проф. Статев и на целия преподавателски състав за техния принос към образователния процес.

Ректорът показва на първокурсниците Златната книгана УНСС

„Желая на възпитаниците на УНСС стремеж към усвояването на нови и полезни знания, хъс към преследването на бъдещите им цели и дръзновение към изграждането им като успешни хора, реализирани в кариерния им път“, написа в Златната книга г-жа Маринова (на снимката долу).

Председателят на Студентския съвет Кристиян Маджуров приветства първокурсниците с „Добре дошли!“. Предстоят ви години на трудности и изпитания, но и много положителни емоции и преживявания. Бъдете смели и дръзки, защото това са годините, през които ще се оформите като личности и специалисти, не губете вяра и дерзайте дотогава, докато намерите онова, което търсите. Насладете се на всеки един миг следване, защото ще бъде незабравим, каза Маджуров и цитира американския президент Теодор Рузвелт: „Природната интелигентност без образование е като дърво без плодове“.

Кристиян Маджуров

Гергана Елчинова от Благоевград – първокурсничката, приета с най-висок бал в УНСС, която ще учи в поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол“, заяви, че за нея е чест да бъде на трибуната от името на всички новоприети студенти за учебната 2018/2019 г. в най-елитното българско висше училище. Започваме един нов етап в нашия съзнателен живот, започваме най-хубавите си години – студентските, посочи тя.

Гергана Елчинова

Животът ни ще придобие различен облик и същина. Влизането ни в университета отваря безброй много врати, дава ни нови възможности и предизвикателства. Предстоят ни нови запознанства. Всеки ден ще се сблъскваме с нови хора, ще се докосваме до нови идеи и ще можем да погледнем света от друг ъгъл, обърна се Гергана към своите колеги. Благодарение на неволята ще открием в себе си способности, които не сме подозирали, че имаме. Нека не забравяме, че ние сме бъдещето на България и трябва да се отнесем сериозно към това. Да си пожелаем една успешна академична година и да преследваме мечтите си, пожела тя на първокурсниците.      

След тържеството бяха поднесени венци на паметника на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС (на снимката горе).

Близо 4000 първокурсници вече са част от 22-хилядната

студентска общност на УНСС

Галерия снимки от Тържествено беше открита 98-ата академична учебна година ...