Ректорът подписа договор за дуална магистърска програма на УНСС и ИУБ в присъствието на президентите на България и Словакия

петък, 22 юни 2018 12:09

Дуална магистърска програма на УНСС и Икономическия университет - Братислава (ИУБ) подписаха ректорите на двете академични институции – проф. д.ик.н. Стати Статев и проф. Фердинанд Даньо. Това стана в присъствието на българския президент Румен Радев и на словашкия президент Андрей Киска по време на официалната визита на нашия държавен глава в Братислава. Проф. Статев беше член на официалната българска делегация.

Двамата ректори подписват договора в президентския дворец
Договорът е подписан

Преди пет години – през ноември 2013 г., също в Братислава и също в присъствието на президентите на двете страни (тогава Росен Плевнелиев и Иван Гашпарович) проф. Стати Статев и проф. Фердинанд Даньо, който по това време беше първи заместник-ректор на ИУБ, подписаха споразумение за сътрудничество между двата университета (на снимката долу).

Договорът за дуалната магистърска програма е в рамките на подписаното през 2013 г. споразумение за сътрудничество. Документът предвижда обучението, провеждано в едната академична институция, да може се прехвърля и признава от другата академична институция, като по този начин се осигурява възможността студентите в редовната двугодишна форма на обучение в магистърските програми на ИУБ и студентите в редовната двугодишна програма на обучение в магистърските програми на УНСС да получат диплома от всеки един от университетите.

Проф. Статев се ръкува със словашкия президент Андрей Киска

След подписването на договора проф. Статев посети ИУБ, където със своя колега проф. Даньо обсъдиха действията, които двата университета ще предприемат за осъществяването на дуалната магистърска програма.

Двамата ректори
Проф. Статев с представители на академичното ръководство на ИУБ
В академичната зала

ИУБ е най-големият университет в Словакия, със 7 факултета, в които учат близо 8000 студенти в 19 бакалавърски, 31 магистърски и 16 докторантски програми, акредитирани в съответствие с програмите на другите икономически университети в Европа. Възпитаниците на университета от неговото създаване преди 78 г. досега са 101 254. ИУБ си сътрудничи с повече от 230 университета и колежи от цял свят.

Галерия снимки от Ректорът подписа договор за дуална магистърска програма на УНСС и ИУБ в присъств ...