Зам.-председателят на ДАЕУ Александър Йоловски: Нека заедно изградим дигитална България

четвъртък, 17 май 2018 8:55

Каузата за електронното управление дава възможност на обикновените граждани да участват в реконструирането на системата. Искам да ви запаля за тази идея и да ви накарам да действате, защото всичко е в ръцете на младите хора. С тези думи започна лекцията си на тема „Администрация без бюрокрация - дигитални решения 2018“ зам.-председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Александър Йоловски (на снимката долу).

Събитието е в рамките на инициативата „Отворен семестър“, организирано от катедра „Публична администрация“.

Студенти и преподаватели слушаха лекцията на Александър Йоловски

Йоловски обясни, че е-управлението не се изчерпва с внедряването на новите технологии, защото работата на отделните бюрократични структури в България не е координирана и така обикновеният гражданин е принуден да влезе в ролята на посредник между администрациите.

Въвеждането на технологиите започна по един и същ начин в отделните страни, но после много държави изпревариха България. Единственият показател, по който страната ни води, е създаването на Гражданския регистър. Нещата се променят бързо и е време държавата да заработи срещу бюрокрацията, категоричен е зам.-председателят на ДАЕУ. Според него законодателите са в дълг към обществото, а е-управлението все още не се разбира правилно. Всичко ще се промени, когато държавата се дигитализира и стане съмишленик на гражданите си. Тук ролята е на младите хора,каза Йоловски и призова студентите да проявят повече гражданска активност.

В края на лекцията  той  отговори на въпроси на студентите и написа върху плаката за събитието: „За успешното развитие на България се нуждаем от участието на мотивираните млади българи! Нека заедно да изградим дигитална България“.

Галерия снимки от Зам.-председателят на ДАЕУ Александър Йоловски: Нека заедно изградим дигитална Б ...