УНСС беше домакин на форума „Girls in ICT Day 2018”

понеделник, 30 април 2018 12:45

Нашият университет беше домакин на традиционното честване на Деня на момичетата в ИКТ (информационните и комуникационни технологии) - глобална инициатива на Международния съюз по далекосъобщения, чиято цел е да насърчава младите момичета и жени да се обучават и реализират в сферата на ИКТ.

В аула „Максима“
Най-младите участници във форума

С „Добре дошли в УНСС!“ започна приветствието си към участниците във  форума „Girls in ICT Day 2018” ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев. УНСС е лидер в електронизацията на учебния процес, на неговото провеждане и управление, изтъкна той. Преди 14 години УНСС беше първият университет, който започна да провежда електронни кандидатстудентски изпити. Преди 7 години въведохме и електронна главна книга, в която има информация за всеки един от нашите 22 хиляди студенти. От началото на настоящата учебна година всички наши първокурсници имат електронни студентски книжки – първите в системата на българското висше образование, заяви ректорът. Затова намирам за изключително удачно попадение домакин на днешния форум да бъде УНСС - най-големият университет в България, най-старият и най-авторитетният бизнес университет в Югоизточна Европа, каза проф. Статев и пожела успех на форума.

Проф. д.ик.н. Стати Статев

Секторът на технологиите ще създаде до 2020 г. над половин милион работна ръка. Ако успеем да затворим пропастта между мъжете и жените в тази област, БВП ще се увеличи годишно с 16 млрд. евро. В България не правим разлика между момчета и момичета, за нас е важен професионализмът, посочи във видеообръщението си към участниците във форума Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България.

Г-жа Илияна Йотова

Г-н Хоулин Зао, генерален секретар на Международния съюз по далекосъобщения, изрази своето възхищение от УНСС и многобройните му възпитаници, заемащи висши ръководни постове през годините, и посочи като свидетелство за това Стената на славата в университета. Той даде за пример и свои колеги, завършили УНСС, сред които Ирина Бокова, доскорошен генерален директор на ЮНЕСКО, и Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка. Г-н Зао подчерта, че България има един от най-високите дялове на женско участие в сектора на ИКТ.

Г-н Хоулин Зао

Днес сме тук, за да отправим призив не само към Европа, но и към света, да кажем колко е важно жените и момичетата да имат пълноценно участие в цифровата трансформация, която преживяваме, каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество г-жа Мария Габриел и благодари на ректора проф. Статев за перфектната организация на форума. За нас той е един вдъхновяващ пример, добави тя. Еврокомисарят изрази своята гордост, че България е водеща страна в Европа по участие на момичета и жени в сектора на ИКТ - 30% в България при едва 16% в останалите европейски държави.

Г-жа Мария Габриел

Форумът продължи с дискусия, в която участваха  г-жа Мария Габриел, г-н Хоулин Зао, г-н Иван Димов, зам.-министър на образованието и науката, г-жа Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика и възпитаничка на УНСС, г-жа Саша Безуханова, инициатор и основател на MoveBG, председател на борда на “Junior Achievement Bulgaria", и др.

Нашият университет беше представен в дискусията от проф. д-р Камелия Стефанова, декан на факултет „Приложна информатика и статистика“ и ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“.

Проф. д-р Камелия Стефанова

По време на форума момичета на възраст между 12 и 16 г. участваха в практически занимания по програмиране, създаване на приложение и виртуална реалност и др. (на снимките долу).

Най-малката участничка във форума
Проф. Стати Статев и г-жа Мария Габриел с участнички във форума
Момичетата получиха сертификати за участието си в събитието

Ректорът заяви, че ще предложи на Академичния съвет на ученичките, които ще се дипломират през тази и следващата учебна година, сертификатите да се признаят за успешно положен кандидатстудентски изпит в УНСС. Проф. Статев покани момичетата, които ще завършат средното си образование след няколко години, да участват в Националното състезание по приложна информатика и статистика, което се организира от нашия университет.

Посланието на ректора на УНСС (горе вляво)

Принос за отличното провеждане на форума, освен организаторите, имат и доц. д-р Радко Радев, директор на Научноизследователския център за развитие на бизнес компетентности „Иновации и конкурентоспособност“ (u2b) при УНСС, както и докторант Симеон Коляндов (на снимката долу). 

Галерия снимки от УНСС беше домакин на форума „Girls in ICT Day 2018” ...