МИФ 2018. Валентин Златев: Дерзайте! Бъдещето е ваше!

четвъртък, 19 април 2018 10:59

Последният ден на Младежкия икономически форум  (МИФ) завърши с „един от най-добрите примери в бизнеса“ - Валентин Златев, генерален директор на „ЛУКОЙЛ-България“ ЕООД и член на Съвета на настоятелите на УНСС, според думите на председателя на Студентския съвет Кристиян Маджуров, който представи госта и откри събитието.

Валентин Златев, проф. Стати Статев, Кристиян Маджуров (от ляво надясно)

Удоволствие е да видим препълнена зала на последното събитие от МИФ 2018, посочи ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев и добави, че причина за това е гост-лекторът. Валентин Златев винаги е бил един от нас, защото помага и милее за нашия университет. Мога смело да кажа, че той е представителят на бизнеса, който във всяко свое начинание мисли както за бизнес средата, така и за страната ни. Такива хора рядко се срещат, каза ректорът.

В Голямата конферентна зала

Не съм от хората, които често участват в публични дискусии, но бих искал да благодаря на Студентския съвет и проф. Статев за предоставената възможност да общувам с млади хора като вас, приветства студентите Валентин Златев. Именитите лектори, които са участвали във форума преди мен, показват уважението, което българската общественост има към УНСС, каза той.

Валентин Златев

Златев започна лекцията си на тема „Икономически и външнополитически предизвикателства пред България 2018“ с думите, че политическото говорене трябва да се разграничава от икономическото. Според него политиците се влияят от много различни фактори, сред които исторически, социални, социологически, партийни и др. Хората, които се занимават с икономическа наука и реален бизнес, би трябвало да правят точно обратното – да правят съждения, базирани на анализ.

Събитието предизвика голям интерес

Златев подкрепи думите си с положителни и отрицателни примери. Като положителен пример той посочи газопровода „Северен поток 2“. Факт е, че този проект, независимо от политическото говорене, беше одобрен, което говори за симбиоза между германските политици и икономисти.

Като отрицателен пример Валентин Златев посочи българския газопровод „Южен поток“. Икономическата логика подкрепяше проекта, но не и политическата, която се влияеше от фактори като лоялност и солидарност. Нашата страна се отказа от строителството, а това, което ще се случи, е, че ние няма да получаваме такси от пренос на газ, а ще купуваме газ от Турция.

Студентите

Отрицателен пример Златев даде и със строежа на АЕЦ „Белене“, в който България е инвестирала близо 2,8 млрд. лв. напразно. Към днешна дата икономическият анализ показва, че нашите станции са пред затваряне. АЕЦ „Козлодуй“ също се амортизира, въпреки удължаването на живота й с десет години.

Златев говори за пътя на българската икономика, за прехода и приватизацията и посочи, че през миналата година сферата на услугите е формирала 70% от БВП на страната, а едва 30% са от производствената сфера. Не можем да разчитаме на стабилна икономика, базирана на сферата на услугите, а не на производството. За да има по-висок икономически ръст, трябва да се направи сериозна икономическа стратегия, което е въпрос на икономически анализ и национален консенсус, посочи той.

По време на лекцията

Нефтът играе голяма роля във формирането на българската икономика, посочи Златев и разказа за нефтената индустрия, проучването, добива и доставката. По думите му източниците на нефт определено са по-ограничени, но периодът на преход към нов източник ще отнеме десетилетия. Към момента няма алтернатива, която може масово да замести нефта, посочи Валентин Златев.

По време на лекцията беше засегната и темата за цената на нефтените продукти и за запасите на най-големия признат картел - Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Повишението на цената на нефта е предпоставка за търсенето и инвестирането в алтернативни варианти. Ако политическите фактори не влияят, цената не би се вдигнала. Нефтът в България е структуроопределящ за българската икономика и държавата би трябвало да създава предпоставки за развитието на сектора.

След лекцията Златев отговори на въпросите на студентите.

„Скъпи колеги, бъдете все така умни, целеустремени. Дерзайте! Бъдещето е ваше!“, написа Златев в Златната книга на Студентския съвет

Лекторът беше награден с плакет на Студентския съвет за принос в утвърждаването на МИФ. Плакет получи и Даниел Парушев, председател на Студентския сенат при УНСС, президент на Алумни клуба на Студентския съвет и заместник-председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

Проф. Стати Статев, Даниел Парушев, Валентин Златев

и Кристиян Маджуров (отдясно на ляво)

Галерия снимки от МИФ 2018. Валентин Златев: Дерзайте! Бъдещето е ваше! ...