МИФ 2018. Петър Андронов към студентите: Вярвайте в себе си. Аз ви вярвам!

сряда, 18 април 2018 16:24

Третият ден на Младежкия икономически форум (МИФ) бе посветен на проблемите на бизнеса и бизнес средата в България, а лектор беше Петър Андронов – възпитаник на УНСС, член на Съвета на настоятелите на университета и председател на УС на Асоциацията на банките в България. Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев представи Андронов като един от най-успелите възпитаници на УНСС и благодари за участието му в МИФ.

Петър Андронов, проф. Стати Статев и Кристиян Маджуров (от ляво надясно)

В лекцията си „Икономиката и банковият сектор – предизвикателства и възможности“ Петър Андронов обясни пред студентите, че се забелязват много високи стойности на икономическия растеж на страната ни през 2007 г., но прогнозите за следващите години не вещаят той да бъде по-висок. Причината за това е, че преди 11 г. икономическият растеж е бил изключително неустойчив, защото е бил провокиран от цените на недвижимите имоти и подсилен с голямо банково кредитиране от близо 10 млрд. лв. на година. Преките чуждестранни инвестиции също са отивали в сектора на недвижимите имоти. Растежът, който страната има в момента, е много по-малък, но е разпрострян върху много по-широка база в различни индустрии. България е на 9-о място по растеж от 11-те страни на Източна Европа, което значи, че тя не е развила пълния си потенциал, посочи лекторът.

Петър Андронов

Демографската криза е диагноза за много от страните от региона, което го прави силно непривлекателен за инвестиране. Качеството на образованието не е на необходимото ниво и не може да запълни липсата от висококвалифицирани кадри в областта на роботиката и изкуствения интелект, а това е недопустимо, заяви Андронов. Очакванията са изкуственият интелект да замени над 80% от сегашните професии и образованието трябва да се пренастрои. Пречка за растежа е и ръстът на работната заплата, който изпреварва икономическия растеж и прави икономиката нестабилна, но най-сериозно е положението с корупцията. Истината е, че Европа от центъра на цивилизацията се измества в периферията му. Европа губи своята тежест по много направления – след излизането на Великобритания от ЕС континентът вече няма да е първа икономическа сила, няма да е и втора сила, защото скоро ще бъде задмината от Китай, каза лекторът.    

В Голямата конферентна зала

Според Андронов България е в перфектна ситуация с външния дълг и много развити страни могат да си мечтаят за нейната позиция. Валутният борд е стабилен, въпреки че по време на кризата е имало много съмнения дали ще издържи заради факта, че големите банки върнаха солидни суми в централите си. Банковият сектор също е в стабилно състояние. Спада и делът на лошите кредити.

Петър Андронов написа в Златната книга на УНСС: „Млади приятели, работете неуморно, учете от всеки и от всичко. Бъдете търпеливи и вярвайте в себе си. Аз ви вярвам!“

Секретарят на Студентския съвет Мартин Петков (в средата на снимката горе) попита Петър Андронов за икономическия растеж на Индия.

Студентът по информатика Кристиян Маринов зададе въпрос какво ще се случи с кредитите и лихвите, когато се въведе еврото като валута у нас.

Студентката от Юридическия факултет Антония Тодорова се поинтересува как ще се отразят върху икономиката промените в Закона за частния фалит. 

Галерия снимки от МИФ 2018. Петър Андронов към студентите: Вярвайте в себе си. Аз ви вярвам! ...