Кръгла маса на тема „Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам“

петък, 30 март 2018 16:38

За мен е чест като ректор на УНСС да приема поканата на посланика на СР Виетнам Н. Пр. г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан да направим кръгла маса, свързана с предстоящото подписване на споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам, защото нашият университет в продължение на десетилетия обучаваше виетнамски студенти. Това доведе до силни и трайни приятелски връзки между България и Виетнам. Сегашният  вицепрезидент на Виетнам, както и председателят на Народното събрание на страната, който преди това беше вицепремиер, са възпитаници на УНСС. С тези думи ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев откри кръглата маса.

Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката, г-жа Маргарита Попова, зам.-председател и главен секретар на БСК, проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, Н. Пр. г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан, посланик на СР Виетнам в Р България, доц. д-р Пламен Орешарски, доц. д-р Миланка Славова, зам.-ректор по обучението в ОКС „бакалавър“ и продължаващо обучение, проф. д.ик.н Димитър Хаджиниколов, председател на Българската асоциация за европейски изследвания (отдясно на ляво)

Участниците в кръглата маса не са избрани случайно. Когато доц. Пламен Орешарски беше премиер, бяха подписани няколко договора между нашите страни. Маргарита Попова също е голям приятел на Виетнам. С Лъчезар Борисов са обсъждани редица теми, свързани с българо-виетнамските отношения, каза проф. Статев.

Посланик Нгуен Тхи Хонг Оан говори за актуалната политическа и икономическа обстановка във Виетнам. За 2017 г. БВП на страната е 220 млрд. долара, което е ръст спрямо предходната година с 6.81%. През миналата година са осъществени 22 хил. проекта за 300 млрд. долара. България е представила 10 проекта за инвестиции във Виетнам на стойност 61 млрд. долара. Нашата страна отбеляза ръст от 21% на вносни стоки, като за ЕС се изнасят кафе, мобилни апарати, текстил, обувки и пр., заяви г-жа Оан.

Търговският съветник в посолството на Виетнам Нгуен Тхай Хоа каза, че неговата страна настоява в споразумението с ЕС да се запише отпадането на вносните мита от 85.6%, а 7 г. след влизането в сила на споразумението да бъдат премахнати вносните мита за 99.2% от стоките. Виетнам разчита на българска подкрепа, заяви той.

Зам.-министър Лъчезар Борисов изрази задоволство, че споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам се обсъжда в момент, когато България председателства Съвета на ЕС. Според него сега се наблюдава икономически подем в глобален мащаб. Другата тенденция е развитието на е-търговията, която премахва редица пречки.

Г-н Лъчезар Борисов

Трябва да се използват пълноценно контактите между българи и виетнамци, създадени през годините, защото бившите виетнамски студенти у нас са потенциални бъдещи политици, посочи Маргарита Попова.

Доц. Пламен Орешарски заяви, че старите приятелства винаги носят добавена стойност. Виетнам заема особено място заради динамичното си развитие като държава и пазар с голям потенциал, но българските инвестиции все още са малко, коментира той.   

Проф. Димитър Хаджиниколов отбеляза, че 27% от експорта на ЕС е за страните от АСЕАН. Виетнам е втората страна след Китай, която има положителен баланс, но трябва да е конкурентоспособен на европейските пазари. Той напомни, че Виетнам вече има обща система за преференции с ЕС, която дава добър достъп до европейския пазар за много важни стоки, но това е временно.

Виетнам е на едва 20 позиция в света като водещ вносител у нас, а това е скромен дял, съобщи доц. д-р Паскал Желев, главен секретар по международното сътрудничество, и направи подробен преглед на външнотърговските отношения между България и Виетнам през годините.

Студентите

Галерия снимки от Кръгла маса  на тема „Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам“ ...