Публична лекция на Готфри Пирота, почетен професор на УНСС, на тема „Външната политика на независима Малта“

вторник, 06 февруари 2018 16:44

Проф. Готфри Пирота, председател на Средиземноморската дипломатическа академия към Университета на Малта и посланик на Малта в Чешката република, изнесе публична лекция на тема „Външната политика на независима Малта“.

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев представи гост-лектора и изтъкна, че между УНСС и Средиземноморската дипломатическа академия e подписан меморандум за сътрудничество.

Ректорът представя гост-лектора

Проф. Пирота започна лекцията си с думите: „Най-важното е да изследваме и никога да не преставаме да изследваме“. Той очерта основните насоки на външната политика на независима Малта, превърнали страната от бивша военна база със слабо развита икономика и бедно население в държава-членка на Европейския съюз и предпочитана туристическа дестинация със стабилна икономика.

Лекторът проследи трудния път на икономическо и политическо развитие на Малта в исторически план, периода на масова миграция и безработица, политиката на установяване на трайна независимост и открои стремежа на страната към запазване на мира в Средиземноморския регион и разширяването на външнотърговските отношения с държавите не само в Северна Африка, но и с европейски страни като България, Чехия и др. 

Малта постигна целите на външната си политика за запазване на суверенитета на страната и обособяването й като малка държава с огромен принос за развитието на мира в Средиземноморския регион. Мирът е всичко, посочи проф. Пирота.

Проф. Пирота отговори на въпроси на студенти

Председателят на Студентския съвет Кристиян Маджуров

Проф. Стати Статев връчи на проф. Готфри Пирота сертификат в знак на благодарност за неговата лекция.

Ректорът оповести решението на Академичния съвет, прието по предложение на катедра „Международни отношения“, проф. Пирота да бъде удостоен със званието „почетен професор на УНСС по политически науки и международни отношения“. Проф. Стати Статев и доц. Игор Дамянов, декан на факултет „Международна икономика и политика“,  връчиха почетен плакет на новия носител на високото отличие. (на снимките долу).

Проф. Готфри Пирота е завършил социални науки в Оксфордския университет, политика и международни отношения в Редингския университет и докторантура по социални науки в Университета в Бат. Той има значителен принос за развитието на обществено-политическите науки в Университета на Малта. Като  признание за 50-годишната си служба на малтийското общество, проф. Пирота е назначен от президента на Република Малта на 13 декември 2016 г. за член на Националния орден за заслуги.

Галерия снимки от Публична лекция на Готфри Пирота, почетен професор на УНСС, на тема „Външната по ...