МИФ 2017. Ден първи: Българското председателство на Съвета на ЕС - възможности и заплахи

сряда, 13 декември 2017 12:25

Голямата конферентна зала на университета се изпълни с преподаватели, студенти и гости на откриването на тазгодишното издание на тридневния Младежки икономически форум 2017 (МИФ), организиран от Студентския съвет.

По време на форума

През първия ден от тридневния форум участниците се срещнаха с Йорданка Фъндъкова, кмет на Столичната община, Петър Николов, зам.-министър на образованието и науката, и Томислав Дончев, заместник министър-председател на Република България, които говориха по темата  "Българското председателство на Съвета на ЕС - възможности и заплахи".

На събитието присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор по научноизследователската дейност, доц. д-р Стела Ралева, зам.-ректор обучението в ОКС „магистър“ и дистанционно обучение, Николай Бакърджиев, помощник-ректор, Кристиян Маджуров, председател на Студентския съвет.

Радвам се да открия 14-тото издание на МИФ, което ще срещне студентите с висши държавници и хора от бизнеса, от които можем да научим много полезни и интересни неща от първо лице, изтъкна Кристиян Маджуров.

Проф. Валентин Гоев, Кристиян Маджуров, проф. Стати Статев, Йорданка Фандъкова, Петър Николов (от дясно наляво)

Този форум за мен е значим и скъп, защото е жива връзка между студентите и представителите на държавното управление и бизнеса, посочи проф. Статев. Ректорът акцентира върху доброто сътрудничество между УНСС и Столичната община и добави, че кметът г-жа Фандъкова може да счита нашия университет за свой дом. Изборът на тема е много точен и актуален, защото първата половина на 2018 г. ще бъде изпълнена с тежки и отговорни задачи, с много възможности. УНСС също ще има своето място в Българското председателство на Съвета на ЕС с организиране и участие в различни прояви и събития, изтъкна ректорът.

Проф. Статев приветства участниците във форума. Вляво: кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова

Проф. Статев изрази убеждението си, че разискваните теми по време на форума ще допринесат за осмислянето на проблематиката, свързана с Българското председателство.

МИФ за нас е много важно събитие, защото имаме възможността да поддържаме диалога със студентите, каза Йорданка Фандъкова. Тя говори на тема „Влиянието на ЕС върху икономиката на София“ в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Влиянието на Европейския съюз върху града е огромно, посочи кметът и се спря на ползите от членството на България в ЕС и в частност за София. Като най-важен фактор за развитието на столичната икономика тя определи младите и добре подготвени хора, които заемат важно място в реализираното на европейските проекти. Йорданка Фандъкова се спря на икономическите ползите от еврочленството на страната ни и приведе данни на Института за пазарна икономика, според които столицата продължава да е най-голямата областна икономика в България. Градът произвежда 40 на сто от БВП на страната и е с най-висок коефициент на заетост  – 72,5 на сто, като почти 90 на сто са между 35 и 44 години, а над 50 на сто са висшисти.

Кметът Йорданка Фандъкова

Членството на страната ни в ЕС дава огромни възможности на младите да пътуват, учат и стажуват в различни точки на света, а след това да дават своя принос за българската икономика. Безспорно европейските средства предоставят шанс да реализираме големи и мащабни проекти, посочи кметът и даде пример с първия програмен период, през който в София са осъществени проекти на обща стойност около 3 млрд. лв., от които 2 млрд. лв. са безвъзмездни европейски средства. Ролята на европейските средства е ключова за бързото развитие на града, изтъкна Фандъкова.

В голямата конферентна зала


Българското председателство на Съвета на ЕС е възможност столицата ни да бъде представена като добро място за правене на бизнес, инвестиции и развитие на туризма.  Столичната община подготви собствена културна програма, с която ще се покажат предимствата на града и богатото културно и историческо наследство на България, посочи Фандъкова.

Участници във форума

Много малко неща в България така видимо са се променили, както в София през последните години, каза Петър Николов и определи работата на общината като „добър пример“. Зам.-министърът конкретизира проблемите пред българското образование и пътищата за решаването им. Няма голяма разлика между доходите на завършилите в чуждестранни и в български университета и не е коректно да се твърди, че реализацията в чужбина винаги е по-добра. В България има висши училища, които гарантират реализация, съпоставима на тази, която предлагат европейските университети, подчерта Николов.

Зам.-министърът Петър Николов

Зам.-министърът изтъкна също, че в образованието трябва да се инвестира повече в качеството, а не в количеството, защото интересът на държавата е да „произвежда“ добре образовани хора.

Форумът е шанс да общувам с будни и нешлифовани умове. Председателство ще бъде своеобразен тест за политиците. България ще смята за свое постижение, ако поне частично, по една или две от спорните в ЕС теми, генерира сближаване на позициите, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му страната ни категорично трябва да влезе в Еврозоната, защото това ще повиши доверието към нея.

Вицепремиерът Томислав Дончев

България е избрала много добри теми и приоритети за своето Европредседателство. Опасността е, ако си поставим свръхамбициозни и неизпълними задачи. Това би довело до погрешни послания и гонене на личен интерес, отбеляза Дончев.

Студентите в залата

Вицепремиерът се спря на многогодишната финансова рамка след 2020 г. и кохезионната политика и опроверга слуховете за прекратяване на финансирането по европрограмите. Намалявянето им  Дончев обоснова с Брекзит и новите разходи, свързани с емигрантите и сигурността. Той акцентира и върху главната роля на България по време на председателството: постигането на консенсус поне по една от набелязаните теми.

 

Галерия снимки от МИФ 2017. Ден първи: Българското председателство на Съвета на ЕС - възможности и ...