Дискусия "Десет години България в ЕС и Българското председателство на Съвета на ЕС“

четвъртък, 02 ноември 2017 11:50

Студентският съвет при УНСС в партньорство с Областната администрация на София-град организираха публична дискусия на тема „Десет години България в ЕС и Българското председателство на Съвета на ЕС“, която се проведе в голямата конферентна зала. На форума присъстваха доц. д-р Миланка Славова, зам.-ректор по обучението в ОКС „бакалавър“ и продължаващо обучение, зам.-миниcтъpът на Българското председателство на Съвета на ЕС и възпитаник на УНСС Моника Панайотова, Димитър Дилчев, кмет на район „Студентски“, Николай Пехливанов, областен управител на област София, Пепи Димитрова, експерт „Комуникации“ в Областната администрация на София, модератор на форума, Кристиян Маджуров, председател на Студентския съвет, докторант Даниел Парушев, председател на Студентския сенат, студенти и гости.

При откриването на форума

 

В голямата конферентна зала

 

Радвам се да видя залата пълна днес, обърна се към присъстващите Кристиян Маджуров. Със сигурност това ще бъде една полезна публична лекция за студентите на УНСС, изтъкна той и добави, че темата интересува и вълнува младите.

Кристиян Маджуров

 

Доц. Славова поздрави присъстващите от името на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев. Това е изключителна възможност за студентите да се запознаят по-обстойно с всичко около председателството, каза тя. По думите й често във всекидневието забравяме какво ни е дал ЕС, например възможността да пътуваме свободно, да се развиваме професионално и др. С влизането ни в Евросъюза дойдоха и много отговорности, с които понякога не можем да се справим, изтъкна тя и допълни, че Българското председателство на Съвета на ЕС е времето, в което можем да докажем, че България освен традиции има и много млади хора, които са готови да работят за европейската идея. Доц. Славова изрази убеждението си, че студентите ще бъдат част от достойните представители на страната ни.

Доц. Миланка Славова

 

Зам.-министърът Моника Панайотова благодари за топлото посрещане и сподели, че винаги ще чувства УНСС като свой дом. Първите шест месеца от следващата година са изключително важни за страната ни, посочи тя. Според нея след присъединяването на България в ЕС и НАТО, това е следващият изпит на България.

По време на дискусията

 

Намираме се в деликатен период към края на мандата на европейските институции и натискът и очакванията към страната ни ще са много големи, изтъкна зам.-министърът. Моника Панайотова акцентира върху няколко основни момента, свързани с десетгодишното ни членство в ЕС. Периодът беше и продължава да бъде ключов, защото е свързан с възможности за развитие и растеж, но същевременно е изпълнен с отговорности, посочи тя и допълни, че ЕС дава възможност да принадлежиш към едно семейство, да имаш европейска идентичност, да споделяш идеите си не само сред своите съграждани, но и в рамките на Евросъюза.

Моника Панайотова

 

По думите на Панайотова България трябва да отправи послание към останалите европейци, които се разколебават за възможностите на европейското обединение. Тя акцентира на девиза, избран за Българското председателство: „Съединението прави силата“. Зам.-министърът изтъкна, че днес се нуждаем от сигурност, солидарност и стабилност. Постигаме ги чрез консенсус, конкурентоспособност и кохезия, поясни Панайотова. Тя очерта и основните приоритети на нашето председателство, сред които бъдещето на Европа и младите хора, инвестициите и социалното сближаване; европейската перспектива, свързана със Западните Балкани, сигурността и стабилността в по-силна и единна Европа, типовете икономика и уменията на XXI век.

Радостен съм, че залата е пълна и има такъв интерес към нашето събитие, посочи Николай Пехливанов. За мен е изключително важна комуникацията със студентите, тъй като вие сте съществена част от нашето общество, обърна се той към присъстващите. По думите му бъдещето е в младите хора и затова те трябва да бъдат максимално информирани за вътрешната и външната политика. Така впоследствие ще дадете своя принос към българската икономика и политика, изтъкна Пехливанов.

Николай Пехливанов

 

Димитър Дилчев определи темата на дискусията като интересна и благодари на организаторите и специално на Студентския съвет за активното сътрудничество. За мен ще е предизвикателство да представя София пред Европа, добави Дилчев.

Димитър Дилчев

 

В презентация Пепи Димитрова се спря на икономическите ефекти от членството на България в ЕС, разясни за функциите на Съвета на ЕС и обясни значението на ротационното председателство и възможностите, които то открива пред страната.

Форумът продължи с дискусия между студентите и гостите.

Галерия снимки от Дискусия "Десет години България в ЕС и Българското председателство на Съвета на  ...