Публична лекция на блокчейн инвеститорът Никола Евтимов

сряда, 25 октомври 2017 12:00

В голямата конферентна зала на УНСС се проведе среща-дискусия с Никола Евтимов, блокчейн инвеститор. На събитието присъстваха доц. д-р Цветана Стоянова, директор на Научноизследователския център за добри управленски практики, проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, директор на Центъра за компютърни иновативни системи, проф. д-р Камелия Стефанова, декан на факултет „Приложна информатика и статистика", студенти от УНСС.

В голямата конферентна зала

Никола Евтимов, който от 2016 г. се занимава с блокчейна като метод за съхранение на информация в компютърните мрежи, има два проекта по програмата за развитие на селския туризъм. Лекторът се спря на разликата между биткойн и блокчейн и посочи, че целта на дискусията е да се обсъди алтернативата на криптовалутата като стойност, а не самата технология.

Лекторът

 „Идеята на биткойна е винаги да бъде електронен кеш и да има разплащателна система, в която всеки един от нас да комуникира директно без необходимостта от централна банка”, посочи Евтимов. По думите му блокчейн инфраструктурата е дистрибутирана система, която решава най-важното при разплащането и това е да създаде доверие.

По време на публичната лекция

 

Лекторът поясни, че огромният интерес към биткойна провокира активност и при други криптовалути, като виртуалната единица, наричана етер, също се качи на гребена на вълната. Етер задвижва технология, наричана Етериум (Ethereum) – друга блокчейн система, различна от тези, стояща зад биткойн.

 

Преподаватели и студенти

 „Финансов балон е когато се търгува един актив на цена, която много се различава от неговата вътрешна стойност”, акцентира Евтимов. Той разтълкува понятието „мински момент” като действие, което започва със спекулативни инвестиции и след това прераства в измами.

Дискусията продължи с въпроси на студентите.

Галерия снимки от Публична лекция на блокчейн инвеститорът Никола Евтимов  ...