Четиринадесета международна научна конференция „Членството на България в Европейския съюз: десет години по-късно“

петък, 20 октомври 2017 16:24

Четиринадесета международна научна конференция „Членството на България в Европейския съюз: десет години по-късно“, организирана под патронажа на ректора на университета проф. д.ик.н. Стати Статев и посветена на предстоящото българско председателство на ЕС, се проведе в университета. В нея участваха учени от УНСС, НБУ, СУ „Св. Климент Охридски“, бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Международното висше бизнес училище, както и представители на академичната наука от Германия, Албания, Република Македония, Русия, Полша и др.

На откриването на форума в голямата конферентна зала присъстваха ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, Ивелина Василева, възпитаник на УНСС, народен представител, председател на Комисията по околната среда и водите и зам.-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор на УНСС, доц. д-р Игор Дамянов, декан на факултет „Международна икономика и политика“, доц. д-р Иван Стойчев, ръководител на катедра „МИО и бизнес“, доц. д-р Светла Бонева, зам.-декан на факултет „Международна икономика и политика“.

При откриването на конференцията (отляво надясно) проф. Гоев, проф. Статев, г-жа Василева, доц. Дамянов, доц. Бонева

 

Проф. Статев откри форума с новината, че Националната агенция по оценяване и акредитация за пореден път дава най-висока оценка на УНСС, която е и още по-добра от тази през преходния шестгодишен период. Това означава, че освен в количествено отношение, ние и като качество на обучението продължаваме да бъдем флагман на българското висше образование и наука, заяви ректорът.

Символика в провеждането на конференцията по време на срещата на европейските лидери в Брюксел установи проф. Статев. Ректорът изрази впечатленията си от добрата организация и широкото национално и чуждестранно участие във форума. По думите му това обосновава резултатното „пресичане“ на идеи и изводи в международен план.

В голямата конферентна зала

 

Проф. Статев набеляза пред участниците и някои дискусионни теми като даде пример с политическата интеграция, изпреварила икономическата. Форматът на форума е многообхватен, а очакванията са да бъдат постигнати значими резултати, които да бъдат предоставени на изпълнителната власт и всички заинтересовани институции, посочи той.

"С огромен респект към УНСС!", благодари за поканата да участва в конференцията Ивелина Василева. Депутатът определи изминалите десет години като време, което в пълна степен откроява възможностите и перспективите за България в ЕС. В равносметката на постигнатото тя открои „възпитаването на отговорността и съзнанието, че членството в Евросъюза не е само ползи, но и усилия, предизвикателства и отговорност“.

Проф. Стати Статев и Ивелина Василева

 

Народният представител приведе показателни данни за развитието на страната в периода 1 януари 2007 г. - 31 декември 2016 г., отразяващи бюджетните резултати, нарастването на покупателната способност на населението, средствата по еврофондовете и др. Тя се спря и на предстоящото европредседателство на България, която определи като модератор на диалога по въпроси за сигурността, миграцията, социалните проблеми, промените в климата и др.  „Постигнатото е повод за гордост на всеки един от нас“, акцентира Ивелина Василева.

 

Участници в конференцията

 

Конференцията без съмнение ще даде принос в решаването на проблемите, отбеляза и доц. Игор Дамянов. Той коментира предизвикателствата и проблемите, пред които сега е изправен Европейския съюз.

Участниците в конференцията приветства и доц. д.ю.н. Живко Драганов, декан на Юридическия факултет.

По време на пленарните заседания

 

Форумът продължи с пленарни доклади и заключителна дискусия.

 

 

 

Галерия снимки от Четиринадесета международна научна конференция „Членството на България в Европей ...