Проф. Марио Монти в УНСС: Необходим е баланс между националните и общоевропейските политики в ЕС

сряда, 11 октомври 2017 11:01

Проф. Марио Монти, президент на университета „Бокони“ в Милано, Италия, изнесе в УНСС публична лекция на тема „Могат ли националните политики да продължават да подкрепят международната интеграция? Случаят "Европейски съюз". На срещата с известния италиански политик присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, Ивайло Калфин, възпитаник на УНСС, специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, вицепремиер в две правителства, бивш министър и евродепутат, преподаватели и студенти.

Ректорът проф. Статев представи госта и неговата богата политическа и академична биография. 

Ректорът проф. Статев открива срещата. Вдясно от него: проф. Марио Монти и Ивайло Калфин

Благодаря за поканата да изнеса лекция в такъв престижен и известен университет като УНСС и то в навечерието на българското председателство на ЕС, обърна се към аудиторията в зала „Тържествена“ проф. Марио Монти (на снимката долу).

На базата на своя дългогодишен професионален опит като премиер на Италия и еврокомисар, гостът очерта основните проблеми пред европейската интеграция. Той посочи, че те са породени от недобро функциониране на политическите процеси в страните-членки на ЕС. При взимането на решения от общоевропейски характер, повечето политици визират своя национален интерес, повлияни от партийните, правителствените, а в някои случаи и от собствените си ползи, посочи проф. Монти. По думите му проблемът не се корени в доверието към ЕС, а в това, че се мисли повече за националните, отколкото за общите европейски интереси.

В зала „Тържествена“

Пикът в международното консолидиране е постигнат преди няколко години и вече е приключил, изтъкна лекторът. Намаляването на броя на търговските споразумения говори за съществена промяна в динамиката на международната интеграция в последно време, категоричен бе проф. Монти. Той анализира причините за този спад: краткосрочността на политическите интереси, обикновено свързани с избирането или преизбирането на определен политик, постигането на национални интереси с къс хоризонт, което ограничава възможностите да се инвестира в бъдещето и да се мисли далновидно за по-дългосрочното развитие на интеграцията.

По време на публичната лекция

Съществува тенденция към дезинтеграция вътре в самия ЕС, особено след Брекзит, въпреки че страховете от него не са оправдани, изтъкна проф. Монти. Той коментира, че се наблюдава тенденция към „затваряне на държавите“, тъй като и самият ЕС е подвластен на глобални сили. Във всички европейски страни - с изключение на Италия, ефектът от Брекзит води до засилване на одобрението към ЕС и европейската интеграция, отбеляза гост-лекторът. Той формулира, че ключовото решение е изграждането на нови политики, които да балансират интересите на европейските и националните партии.

Проф. Монти коментира и факта, че България е изключително напреднала и няма да създаде проблеми пред другите държави в еврозоната, а влизането й в нея ще бъде от взаимноизгоден интерес.

Проф. Статев благодари на проф. Монти за топлите думи и напомни, че и Ивайло Калфин е възпитаник на университета, който подготвя политическия елит на страната ни, за което свидетелства и фактът, че повечето министри в сегашния кабинет са завършили УНСС.

Ректорът връчи на госта сертификат в знак на благодарност за изнесената лекция, както и възпоменателния медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ (на снимката долу).

Студентите отправиха към проф. Монти много въпроси, на които той отговори изчерпателно.

Проф. Марио Монти е еврокомисар с ресор Вътрешен пазар, финансови услеги и валутна интеграция (1994 г.-1999 г.) и еврокомисар по конкуренцията (1999 г.–2004 г.). От 2011 г. до 2013 г. е министър-председател на Италия, както и министър на икономиката и финансите (2011 г.- 2012 г.). Той е доживотен сенатор.

Ректор е на университета „Бокони“ от 1989 г. до 1994 г. и негов президент от 1994 до 1999 г. и от 2004 г. до днес. Автор на разработки в областта на монетарната и финансовата икономика, публичните финанси, конкурентната политика, икономическите и политическите измерения на европейската интеграция и др.

Галерия снимки от Проф. Марио Монти в УНСС: Необходим е баланс между националните и общоевропейски ...