Тържествено бешe открита 97-ата академична учебна година

понеделник, 02 октомври 2017 15:07

Националният, европейският и студентският химн "Gaudeamus igitur" оповестиха началото на тържествената церемония за откриването на 97-ата академична учебна година. На президиума в препълнената със студенти, преподаватели и служители аула "Максима" заеха места ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев, почетният ректор на УНСС проф. д-р Борислав Борисов, Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката в 44-тото Народно събрание, Кристиян Маджуров, председател на Студентския съвет.

 

В аула „Максима“

 

Днес нашият университет открива своята 97-а академична учебна година, а след две години ще отбележим столетието на УНСС, изтъкна в приветственото си слово проф. Статев. Ректорът посочи, че „целта на нашите предшественици преди близо век е наша цел и сега - да гледаме предизвикателствата в очите и да търсим отговорите на въпросите, от които зависи бъдещето на всеки от нас, на нашия университет, на България“. Той припомни, че от създаването си през 1920 г. успехите на УНСС имат своето име: „Все напред към усъвършенстване!“. Със знанието от вчера и със знанието от утре имаме шанс да бъдем свободни и щастливи, заяви ректорът.

Светът невероятно бързо се променя - технологиите, геополитиката, бизнесът, икономиката, нравите, хората. Изчезват традиционни професии, раждат се нови специалности. В сложната и конкурентна среда имаме амбицията да сме поне една крачка напред пред академичните си събратя. Предстои ни усвояване на нови знания, на нови компетентности, с вечна неудовлетвореност от постигнатото и с отдаденост да утвърждаваме лидерските позиции на УНСС като най-стария и най-голям бизнес университет в България и Югоизточна Европа. Ако в името на общата ни мисия и на бъдещето всеки член на академичната общност работи професионално, учи добросъвестно, ще успяваме, посочи проф. Статев.

Проф. Стати Статев (на трибуната), Милена Дамянова, проф. Борислав Борисов и Кристиян Маджуров

 

Ректорът напомни, че освен права има и задължения, а свободата е спазване на правилата. Авторитетът на висшето образование и науката означава конкурентоспособност, изтъкна той.   Да си казваме кривиците добронамерено, цивилизовано, водени от желанието да се спасим от собствените си недостатъци. Ако милеем за своя университет и за бъдещето си, длъжни сме да ги преодоляваме.

Проф. Статев се обърна към близо 4-те хиляди първокурсници с „Добре дошли в нашето влиятелно академично семейство!“. Той ги призова да обичат УНСС, който от днес е техният път към бъдещето, да уважават историята и академичните му традиции. Ректорът отбеляза, че те са и първите, които ще получат електронни студентски книжки. УНСС е сред най-креативните и иновативни университети в Европа и света с електронизацията на учебния процес, преминала през електронните изпити, електронните протоколи, електронната главна книга, а сега и електронните студентски книжки, изтъкна проф. Статев.

 

Ректорът приветства първокурсниците

 

„От сърце ви желая да се хванете със страст и желание за мечтите си. Критикувайте недостатъците аргументирано и цивилизовано. Не се поддавайте на омразата. Общувайте чрез своите смартфони, но не късайте връзката със своите преподаватели и състуденти“, пожела на първокурсниците ректорът. Той изрази увереност, че всеки от тях ще работи почтено за общото благородно дело, защото „Духът прави силата“, а силата е в нас.

Благодаря за поканата да споделя с вас първия учебен ден от новата академична учебна година на УНСС, обърна се към аудиторията Милена Дамянова. „Няма нужда от реч, за да ви кажа, че всеки от вас, уважаеми студенти, който е дошъл тук просто за да получи диплома, трябва да си тръгне още сега. Защото УНСС не е неговият университет. Този университет е мястото, което обича и помага на хората, които искат много повече за себе си“, посочи Дамянова. Висшето образование не е поредица от изпити и сесии, то е за тези, които знаят какво искат от живота си. Не учете просто за да вземете поредния тест или изпит, използвайте лекциите, за да станете по-добри и успешни. В УНСС има преподаватели, които не просто си заслужава да познавате, а да запомните и да следвате техния авторитет и техния дух, категорична бе тя.

Милена Дамянова

Председателят на парламентарната Комисия по образованието и науката отбеляза: „Сега е времето младите хора да изберат какви искат да бъдат, да се разграничат от невежеството и да не са част от масовката. Фактът, че сте в тази аудитория вече ви прави успешни“.

По време на тържественото откриване на учебната година

Вие най-добре знаете как да градите лидери и успешни професионалисти, обърна се Дамянова към преподавателите. Научете студентите, мотивирайте ги, покажете им, че сега вие сте лидерите, но те са вашите наследници. Това, което създадете днес, ще посрещнете утре. Тя пожела на ректора „една икономически просперираща година, финансова стабилност, трудности, но в рамките на статистическата грешка“.

С приветствено слово към аудиторията се обърна и проф. д-р Борислав Борисов, почетен ректор на УНСС и ректор два мандата (2003 - 2011 г.). Той представи гостите, дошли на тържественото откриване - временно управляващия посолството на Бразилия у нас Н.Пр. Рикардо Герра де Араузо, проф. д-р Сандерсон Сезар Маседо Барбальо, директор на Центъра за технологично развитие на Университета на Бразилия, Златина Карова, директор на дирекция "Наука" в МОН.

Проф. Борислав Борисов

Почетният ректор изтъкна, че Милена Дамянова е приятел, съратник и парламентарист, загрижен за системата на висшето образование. Той напомни, че предстои ревизията на Закона за развитието на академичния състав и приемането на нов Закон за висшето образование.

Връщайки се към своя първи учебен ден в университета, проф. Борисов сподели пред първокурсниците своите вълнения и търсения, изброи свои състуденти, записали имената си в политическия, държавния и бизнес  елит на страната. Това е и вашият път, млади приятели, посочи почетният ректор. Успехът зависи от личните качества, но и от университета, в който сте. Проф. Борисов градира развитието от ученето в училището до усвояването на знания в университета. „И тогава пътят ви ще е широко отворен, в което съм убеден. Днес сте в първи курс и съм убеден, че един ден ще се реализирате за благото на нашата държава – Република България“, посочи той и пожела успех на студентите.

Кристиян Маджуров поздрави преподавателите и студентите от името на Студентския съвет. Той им пожела повече разум и позитивизъм, а на първокурсниците напомни: „Това е началото на нов етап от вашия живот. Вече сте направили първата успешна стъпка по нелекия път на студента. Никога не забравяйте, че сте неразделна част от УНСС“. Университетът функционира именно заради нас - студентите. Не го обиждайте и не позволявайте да бъде обиждан. Защото така обиждате труда си, дипломите си и най-вече самите себе си, каза Манджуров.

.

Кристиян Маджуров

От името на първокурсниците Здравка Башкехайова, приета с максимален бал 30.00 в направление „Икономика и инфраструктура“, приветства колегите и преподавателите си. Да бъдем упорити и истински, да вярваме в себе си, защото в нашия университет ще получим своите знания и умения, каза тя.

Цвете от ректора за отличничката Здравка Башкехайова

 

Студенти и преподаватели поднесоха венци пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев (на снимката долу).

След тържественото откриване на учебната година се проведоха срещи на първокурсниците с ръководствата на факултетите по направления, поднаправления и потоци.

Откриването на учебната година беше предавано пряко в интернет.

 

 

 

 

 

Галерия снимки от Тържествено бешe открита 97-ата академична учебна година  ...