Пета младежка кръгла маса “Балканите в XXI век – българският поглед”

сряда, 29 март 2017 16:01

За пета поредна година Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Студентският дипломатически клуб (СДК), със съдействието на УНСС, Българското дипломатическо дружество (БДД), Института за икономика и международни отношения (ИИМО)  и Националната асоциация за международни отношения (НАМО), организираха младежка кръгла маса “Балканите в XXI век – българският поглед”. Темата на петото издание бе „България и Балканите: между амбициите за лидерство и абдикацията“. В нея с 13 доклада участват студенти от български и чуждестранни университети, докторанти и представители на неправителствения сектор. 

По време на форума в зала "Научни съвети"

Илиян Крумов, председател на САИМО, и Мария Тумпалова, председател на СДК, поздравиха участниците във форума. Кръглата маса ще провокира младите експерти да представят своята гледна точка върху процесите в световната политика, техните балкански проекции и мястото на българската външна политика в тях, посочи Крумов.

Проф. Георги Генов, Илиян Крумов И Мария Тумпалова (отдясно наляво)

Темата е особено актуална, защото на Балканите отново не е спокойно, очерта проблематиката проф. д-р Георги Генов. Участниците в тази кръгла маса формират бъдещия елит в международните отношения, оцени значимостта на форума и студентските доклади той.

Журито, което оценява младежките разработки: Златин Тръпков, БДД, проф. Динко Динков, катедра „Международни отношения“, УНСС, Любомир Кючуков, ИИМО (отляво на дясно)

Своите научни разработки представиха в двата панела на форума студенти и докторанти от УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“, Военната академия „Г. С. Раковски“, Университета на Южна Дания, участници от Атлантическият клуб в България и Министерството на отбраната, както и победителите в четирите досегашни издания на младежката кръгла маса.

Участници в младежката кръгла маса

Журито определи Изабела Лазарова, IV курс, специалност „Международни отношения“ в УНСС, за победител в четвъртата Младежка кръгла маса. Темата на нейната разработка бе „Ситуацията на Балканите – шанс или заплаха за България“.

На второ място бяха класирани Мартин Чорбаджийски от СУ „Св. Климент Охридски“ и Жулиян Желязов от Университета на Южна Дания. Трето място заеха Северина Спиридонова от СУ „Св. Климент Охридски“ и Алеко Стоянов, докторант по Международни отношения в УНСС.  

Авторът на най-добрия доклад Изабела Лазарова ще участва в годишната конференция “Балканите в XXI век – българският поглед”, която ще се проведе на 5 април. Той ще има възможност и да публикува своя статия в сп. "Международни отношения".

Галерия снимки от Пета младежка кръгла маса “Балканите в XXI век – българският поглед” ...