Публична лекция на Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България

вторник, 21 февруари 2017 14:27

В първата си публична лекция в УНСС новият френски посланик у нас Н.Пр. Ерик Льобедел коментира темата за бъдещето на Европейския съюз и двустранните отношения между България и Франция. На събитието, организирано от Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), присъстваха доц. д-р Игор Дамянов, декан на факултет „Международна икономика и политика“, доц. д-р Андрей Георгиев, ръководител на катедра „Международни отношения“, доц. д-р Пламен Ралчев, зам.-ръководител на катедрата, проф. д-р Динко Динков, Илиян Крумов, председател на САИМО, преподаватели и студенти.

При откриването на публичната лекция. Отдясно наляво: доц. Георгиев, проф. Динков, Н.Пр. Льобедел, Илиян Крумов, доц. Дамянов, доц. Ралчев

Три основни теми коментира Н.Пр. Льобедел, като последователно се спря на въпросите „Каква е Европа сега?“, „Франция и България – в каква Европа?“ и „Каква ще бъде Европа?“. В минало, сегашно и бъдеще време той оцени общността и двустранните отношения, върна се към времето на Хан Крум и Карл Велики, когато България става и фактор в политическия живот на Европа, цитира думите на Виктор Юго „Факт е, че един народ бива избит. Къде? В Европа“, казани в защита на българите при разгрома на Априлското въстание. Н.Пр. Льобедел се спря на европейското присъствие на страната ни в географски и политически план, като изтъкна, че през 90-те години на XX в. започва нова европейска епоха за България. Той припомни, че по-рано тя се е представяла като страна от Източна Европа, а сега като страна от Централна Европа и отбеляза, че това е интересна еволюция.

В голямата конферентна зала

Френският посланик в София заяви, че България е „важен елемент от фронтовата линия“ и формулира основните предизвикателства пред нея: миграцията, тероризмът, отношенията с Турция и Русия, Черноморският регион. По наблюденията му тя е една от малкото страни на континента, където популизмът и евроскептизмът са слаби.

Н.Пр. Ерик Льобедел

Европа е изправена пред много предизвикателства, повече от когато и да било, посочи посланикът, като се спря на Брекзит, популистката вълна, отношенията с новата администрация на САЩ, „която засега изглежда доста евроскептична“, отношенията с Русия, тероризма, миграционната вълна, Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ и др. В отговор на риторичния въпрос „Как да повлияем на нашата обща съдба?“. Н.Пр. Ерик Льобедел очерта три възможни сценария за бъдещето на континента. Първият е федерална Европа, който той определи като труден и дори невъзможен, вторият, „Европа на нациите, в която силният суверенитет преобладава“, третият, най-приемливият, съживяването на европейската идея.

Студентите

Според френския посланик 2017 г. ще е важна и решаваща с изборите в няколко европейски страни, между които във Франция и Германия. Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. може да бъде нов шанс за България и Европа, заяви Н.Пр. Ерик Льобедел и отправи послание: „Не се подценявайте! Гледайте не само към миналото, но и към бъдещето!“, припомняйки стихотворението на Иван Вазов „Где е България“.

Много въпроси отправиха присъстващите към лектора - за отношенията с Турция, предстоящата среща на ръководителите от Германия, Испания, Италия и Франция на 6 март, като част от подготовката за срещата на високо равнище в Рим на 25 март, за да бъде отбелязана 60-ата годишнина от създаването на Европейската икономическа общност, както и да се рестартира европейският проект и др.

По време на събитието

Н.Пр. Ерик Льобедел е посланик на Франция в България от октомври 2016 г. Професионалната му кариера е богата: бил е първи секретар на посолството на Франция в Москва, съветник във френското посолство в САЩ, поддиректор „Стратегически въпроси“ в Министерството на външните работи, генерален консул на Франция в Истанбул, работил е в Международния секретариат на НАТО в Брюксел, в Генералния секретариат по национална отбрана и др. Бил е постоянен представител на Франция към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Виена, посланик на Франция във Финландия, посланик за стратегически партньорства и др. Владее английски, руски, испански, немски, турски, фински език.

Галерия снимки от Публична лекция на Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България ...