В аула „Максима“ бяха връчени дипломите на бакалаврите от катедра „Икономикс“

петък, 09 декември 2016 10:21

На тържествена церемония в аула „Максима“ бяха връчени дипломите на бакалаврите от катедра „Икономикс“, завършили специалностите „Макроикономика“, „Икономика“ – редовно и дистанционно обучение, „Икономика с преподаване на английски език". На събитието присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС и ръководител на катедра „Икономикс“, доц. д-р Стела Ралева, зам.-ректор и зам.-ръководител на катедрата, доц. д-р Лилия Йотова, декан на Общоикономическия факултет и преподавател в катедрата, както и много гости, близки и приятели на абсолвентите.

По време на тържествената церемония

Днес е голям празник за випускниците на катедра „Икономикс“, за техните родители и близки, за нас, преподавателите от катедрата, изтъкна доц. Ралева при откриване на церемонията. Днес вие - абсолвентите, получавате своите дипломи от УНСС – от най-големия икономически университет в Югоизточна Европа и най-престижния университет в България. Завършвате в една от най-елитните и най-големите катедри в УНСС, която заема водещо място сред академичната общност в страната. Тя има 68-годишна история, през която е създавала и създава голяма част от икономическия елит на нацията, посочи доц. Ралева и конкретизира, че сред възпитаниците на катедрата са трима премиери, български еврокомисар, министри, членове на ръководството на БНБ, ректори на университета, известни представители на бизнеса и неправителствения сектор.

В аула "Максима"

Последните четири години, които вие прекарахте в университета, бяха най-щастливите години на вашата младост, в които учихте икономика и макроикономика, изграждахте характерите си, създавахте истински приятелства, оцени постигнатото доц. Ралева. Тя говори за радостите, трудностите и предизвикателствата, свързани със сложността на изучаваните дисциплини и високите изисквания на преподавателите. "Сега можем да ви признаем чистосърдечно, че високите ни изисквания към вас бяха продиктувани единствено и само от стремежа да ви стимулираме, от това, че те бяха необходимо условие за вашето изграждане като бъдещи специалисти и за вашата успешна професионална кариера", посочи тя.

Доц. Стела Ралева

Днес можем да кажем с удовлетворение, че вие се учехте да отговаряте и отговаряхте на тези изисквания, че израснахте значително, че натрупахте много познания, че се научихте да формирате собствени позиции и да ги отстоявате. Така логично стигнахме до днешния ден, в който вие завършвате един много важен, но първи етап от своята професионална реализация, заключи доц. Стела Ралева.

Проф. Статев приветства абсолвентите

Това събитие е уникално, то се запомня за цял живот, обърна се към абсолвентите  проф. Статев.  И аз съм убеден, че вие никога няма да забравите този миг, макар и той да е поредният най-важен етап във вашето развитие. Това са четири години, през които достойно прекрачихте първото огромно стъпало на висшето образование - степента "бакалавър", заяви ректорът.

Абсолвенти, родители и преподаватели в аула "Максима"

"Тази вечер вие сте специални! Тази вечер сте абсолвенти! Сигурен съм, че голяма част от вас ще продължат и след магистър в докторската образователна степен или успешно ще заемат своите позиции в държавното управление, в бизнеса, в сферата, която ги интересува. Но в едно съм убеден, че където и да отидете, каквото и да правите вие ще бъдете успешни", категоричен бе ръководителят на катедра "Икономикс".  В рамките на университета за 15 правителства  възпитаници на УНСС са шестима премиери, трима от които са от нашата катедра, шестима министри на външните работи и 14 министри на финансите. Говоря ви това, за да ви надъхвам. Ние сме най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа с повече от 21 хил. студенти за приключилата учебна година, а през тази ще надхвърлим 22 хил. И сме единственото висше училище в България, което има над 20 хиляди студенти, изтъкна проф. Статев.

Бакалаврите

Трябва да се гордеете, че преди четири години сте избрали УНСС. Винаги се гордейте, че сте завършили такъв славен университет с близо вековна история. Още от създаването на Свободния университет до сегашния УНСС той винаги е бил най-мощният генератор на елита в България. Завършвате най-силния факултет - Общоикономическия, който винаги се е смятал за фундамента на икономическата теория, дипломирате се в най-уважаваната от 33-те катедри на УНСС.  А всичко това, освен престиж и стимул, носи и голяма отговорност, защото ще трябва да отстоявате факта, че сте абсолвенти на престижна катедра в престижен университет. Да ви е честито дипломирането, скъпи абсолвенти!

Ректорът проф. Статев връчи първата диплома на Кристиян Добрев, завършил с пълно отличие специалността „Макроикономика“. Момчето получи и специалната грамота „Бакалавър отличник“, както и подаръци (на снимката долу).

Проф. Статев връчва дипломи на отличници
Доц. Ралева връчва дипломата на абсолвент

Галерия снимки от В аула „Максима“ бяха връчени дипломите на бакалаврите от катедра „Икономикс“ ...