Студенти от УНСС със стипендии „Нели и Робърт Гипсън“

понеделник, 05 декември 2016 12:01

Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американската фондация за България със седалище в Ню Йорк връчи 104 стипендии на студенти с високи академични постижения, чиито семейства имат ниски материални възможности. Средствата са осигурени по волята на дарителите семейство Нели и Робърт Гипсън. Критерият е висок успех и ниски доходи на семейството на стипендианта.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, президентът на Международната фондация ”Св. Св. Кирил и Методий” проф. Димо Платиканов, ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов, стипендианти от предишните години.

Президентът Росен Плевнелиев, проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“, проф. Стати Статев, ректор на УНСС, и проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет (отдясно наляво) по време на церемонията

Ректорът на УНСС проф. Статев изрази изключителното си задоволство, че присъства на церемонията и че не се чувства гост в Софийския университет, а се завръща в собствения си дом и припомни, че това е така, защото двата университета имат общи корени. Той пожела благородното дело да продължи, за да може младите хора да се окрилят от стипендиите, които получават, като подчерта, че това не е само финансова подкрепа за тяхното развитие. Това ще остави у тях дълбоката следа на благородството, взаимопомощта и дарителството, които те също да раздават щедро, заяви проф. Статев (на снимката долу).

1150 студенти са подпомогнати от учредяването на стипендията досега. Общата сума, предоставена от семейство Гипсън до края на миналата учебна година, е 1 565 234 лв. По волята на дарителите стипендията е за пълния курс на обучение до завършване на бакалавърска степен. За специалностите „Право“ и „Медицина“ дарителите осигуряват средства за пълния курс на обучение. Размерът на стипендията за тази академична година е 2 000 лева.

Ректорът на УНСС връчва стипендия на студентка от УНСС

 

Галерия снимки от Студенти от УНСС със стипендии „Нели и Робърт Гипсън“  ...