Ректорът приветства академичната общност на СУ „Св. Климент Охридски“

понеделник, 28 ноември 2016 14:37

Проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС и заместник-председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, участва в академичното тържество по случай патронния празник на СУ „Св. Климент Охридски“. Историята и настоящето на Алма матер - първото българско висше училище - са духовна еманация на многовековната българска образователна и научна традиция, посочи в поздравителния си адрес проф. Статев.

Ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев поздравява академичната общност на СУ „Св. Климент Охридски“

„През тази година отбелязваме 1 100-годишната от успението на Вашия патрон – Свети Климент Охридски – ученик на Светите братя Кирил и Методий, основател на просветна школа, „отец и светилник на България“. Нека сторим дълбок академичен и човешки поклон пред неговото свято дело и пред делото на Вашите първостроители, които основават Софийския университет с мисъл за бъдещето на Отечеството и образованието на младите хора. Вие, техните достойни следовници, пазите и развивате академичните традиции, непрекъснато надграждате стореното от вашите създатели“, посочи ректорът на УНСС. Той поздрави ръководството на СУ за непоколебимостта, с която отстоява академичната автономия и изконните ценности на българското висше образование и наука.

Проф. Статев заяви, че УНСС и Софийският университет са били, са и винаги ще бъдат заедно, защото ги свързват общите им родословни корени, общото им настояще и общата им мисия и ценности.

Ректорът на нашия университет припомни, че основателят на УНСС проф. Стефан Бобчев е един от известните професори на Софийския университет, един от основателите на Българското книжовно дружество, на Българската академия на науките. „Коренът ни е общ и ние трябва да пазим академичния дух на нашите създатели и първостроители“, каза проф. Статев и връчи на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ за принос в развитието на академичното сътрудничество между УНСС и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (на снимката долу).

Проф. Статев прочете и поздравителен адрес от името на проф. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите.

 

Галерия снимки от Ректорът приветства академичната общност на СУ „Св. Климент Охридски“ ...